用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 5歲開始背唐詩三百首
go

5歲開始背唐詩三百首 [複製鏈接]

原帖由 遊樂人 於 10-7-15 23:34 發表
背誦絶對有其價值,不要以為按常理就一定對。
重點是不要太過份背誦。
適當的背誦就是日後的墨水。
這除了個人經驗,還有看過不少文人的訪問,都有類似答案。
小朋友的記憶力強,長大了會日漸轉差,到時唔通話理解左先背咩? ...

同意。

贊成從小“念口黃”咁背咗先,大D就會明白詩的意思;而且中國文化源遠流長,要充分掌握詩意其實不容易,孩子已能背得滾瓜爛熟的話,或許將來有興趣繼續研究。但如果孩子對詩詞很陌生,將來怎樣引起他們的興趣呢?

原帖由 angelymama 於 10-8-9 22:10 發表
我對仔女都係3-4歲開始背唐詩, 都阿仔中四、五時, 佢話多謝我細個時教會背, 佢讀中國文學, 佢話好多同學完全唔識, 到時先去讀,去記,去背, 好辛苦。

細個時背, 當唱歌, 特別係我女, 見阿哥背佢又背, 好玩架。 ...

原帖由 ho_yan2406 於 11-1-11 01:11 發表
我仔未夠2歲(23個月)開始背,之前一個月背2首,其實我當時想test下佢d記性者,但點知佢2,3日就背到一首,不過我又冇要佢一星期背一首,我o個陣1個月教2首,佢而家27個月識8首(因為有人同我講唔應該咁細個就教佢唐c,所以我 ...

我女兒15個月大,只會說簡單疊字,但我已陪她看唐詩的DVD,又跟她一起看唐詩的書(邊看邊念給她聽)。

另外,我用點卡(Little Maths) 讓她認識數學,現在在學乘數。因Little Maths是說英文的,所以,我也準備自己背九因歌給她聽。

我身邊也有很多朋友不 buy 點卡或 flash card,甚至覺得對孩子有害,而我看過很多育兒書後卻覺得 flash card 有很多正面理據,一試無妨。每個家長都有自己的選擇,只有知道自己在做什麼便可,不用太介懷別人的看法。互勉之!

原帖由 ho_yan2406 於 11-4-4 18:57 發表

係...我都覺種種教法都有人buy,最緊要自己覺得好,我唔理你點教仔,你都唔好理我點教仔la~

‹ 上一主題|下一主題