用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 徵詢"言語治療"分享
go

徵詢"言語治療"分享 [複製鏈接]

同意hcily講法, 我小朋友之前係每星期上一次, 大約半年左右, 見佢主動多左同你講野,就轉2星期一次, 因ST係專業, 會用專業角度教你點同小朋友玩, 講野會叻好多, 我會同ST講遇到既難題.同埋會同佢講有咩進步左, 有咩仲唔係好得, 等ST都了解多0的小朋友平時係點..教得好0的呀.
我有一朋友老師叫我寫小朋友日常生活, 等評估講下又好, 同老師講又好...可以了解多0的..

其實之前我都同佢停哂0的英文等佢0的中文好0的先(因為之前俾圖咭佢睇都只懂英文, 唔識中文,平時講野都係英文) TRAIN完一輪全中文(除左工人溝通冇中文), 而家再俾圖咭佢, 佢就講到中文,而家同人講野都係中文, 我地先放心0的. 同人溝通我覺得中文重要0的.
中文難過英文好多...

我地有同佢有英文,中文時間,  另外因為學校有教PHONIC同英文, 學校有英文書要小朋友讀俾其他人聽, 讀完要人地簽名, 都幾WORK...

我小朋友黎緊4歲了, 升K2, 我的ST係從遊戲中開始引我小朋友講野, 當然有我在場3個人就可以多0的互動, 上半堂會同佢玩遊戲, 下半堂會同玩圖卡, 再加少少口肌訓練, 佢會叫我返屋企點樣點樣同小朋友玩口肌, 亦會寫下一些練習(以前會EG: 擺XX係XXX度..等3詞句)及印圖卡俾我同小朋友玩, 返屋企同佢做...
見佢有進步就會加深訓練, 而家用多左圖卡, 等小朋友自己講,唔使刻意要我跟佢講野, 意想不到佢一見即刻講到出黎...

另外我都有搵幼稚園老師(係我朋友黎), 我唔知叫咩, 總之會同佢玩, 會訓練專注,訓練認知...等---呢個就差唔多每星期一堂

至於係唔係小朋友會說句子既時候, 就讓他學第二種語言呢?
我都唔清楚, 你可以同你ST傾下, 點樣做佢英文, 你小朋友英文基礎好嗎?

其實我都轉過ST, 之前個0個每堂只會用死一樣, 當時小朋友剛剛3歲, 個ST係咁俾圖卡佢睇, 我小朋友又唔明又悶, 最後個0個ST要轉PART TIME, 我地0的時間夾唔到, 可能係安排啦, 我地就試呢個MISS, 佢係資深既MISS, 好似教左十年以上啦(因為價錢唔同左), 所以佢識點同小朋友玩, 佢開始會用玩具引我小朋友, 最後10分鐘會用圖卡(有時5分鐘圖卡,5分鐘口肌), 我TOTAL係30分鐘-->因為真係好貴同埋佢多教我返同佢做咩做咩多...

香港社區言語中心

‹ 上一主題|下一主題