用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎?? ...
樓主: 小美人
go

將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎?? [複製鏈接]

我路過搭傘 , 我仔讀二年級啦.  依然仲係成日上堂傾計,

小美人  ,
剛上小一好多野都未適應,  幼稚園時期都唔需要坐定
平時多D 提醒佢而家小學生, 上堂唔可以出位

杰杰媽媽  ,
你仍然幫仔仔申請插班宣基, 東華真係唔合你心水?
有邊方面你最唔合你意 ? (sorry 我八左d )
我仔而家p2, 好多人都話宣基淺, 我又唔係好覺喎,
中文成日要作文,
不過英文用圖書教學, 我地同佢溫英文就難左d,
都唔知點入手,

杰杰媽媽  ,
一年級適應依方面又真係安排得唔係咁好.
今年宣基P1-6 全部SEPT 10 先返FULL DAY
不過你要花多D 心思, 另仔仔唔好抗拒東華
希望下半年你仔仔成功轉校.

小美人,
就快有一年級課程晚會, 有時間一定要去, 可多了解教學方面既程度.   宣基係活動教學所以唔重抄寫, 中文每日都係大約寫8組生字, 總數50個字都唔知有冇
我八過....宣基中文係TKO 區最高分, 英數就一般(有代家長自己PUSH 啦)
小一都要中文作文, 首先佢地要寫D作文重點, 再張D 重點加文字串埋一篇文.  我仔中文作文都唔錯, 老師D 評語都好高 (MAYBE我仔愛作野 )
數學教曲直線, 我姪仔讀協和都係有教.

十月餐單上星期五派左啦,  應該今日至20號要擦咭,
call 學校拎多一份
快D 明天交啦,  過左期學校唔幫你訂的.

小美人,
你見到都怪事唔奇呀, 我果日去湊放學都見校長係度幫手.

[ 本文章最後由 phoebepanpan 於 07-9-19 13:47 編輯 ]

SEPT 25 開始報興趣班, 先到先得好搶手, 但今年冇左英語話劇

小美人   
我唔知你個女係咪在上體育科時比老師挑選左入長期訓練(小網球) 長期訓練由老師選等同入校隊, 要常操練, 遲下為校增光.
reading club 讀書會 ? 讀多d 課外書.

興趣班只要你比錢就可以報.

紅豆,
係英詩班?  咪英文詩詞歌囉.

ShanShanMa   
屋村學校絕大部份學生都來自屋村, 亦多新移民
來自屋村唔代表操行較差,會講粗口
而住高尚住宅區的亦唔代表操行較階.

最重要係家長自己如何管教子女,

ShanShanMa
我個人認為無論係邊間學校 or 團體活動總有不同種類的人,
最重要係家長平常要有足夠時間陪小朋友成長, 從中教導小朋友邊d 好邊d 壞.
我自己為阿仔選宣基係因為學校比較活動, 岩我個百厭仔.
而好多人都話宣基程度淺, 上中學辛苦,  另願選一些著重學業比較多的學校,
依點要你自己去衡量啦.

阿仔話要學敲擊樂, 要在SAT上兩小時, 到時等佢放學實悶死我
仲有報左FRI 陶藝,  你地呢?
‹ 上一主題|下一主題