用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 13歲的反叛兒
go

13歲的反叛兒 [複製鏈接]

兒子13歲半他頗聰明,為人自我,精於駁嘴詭辯,特別抗拒父母的勸喻,習慣性遲到,最近我和他常因打機, 不滿意他很晚才開始做功課,吹他早點瞓覺而吵架了,我大聲責罵他,他竟然更大聲罵我, 話我煩, 態度差, 駁嘴,我感到很傷心,很失望, 雖然到第二天他又沒事和我傾談, 但我心裡是很不開心,曾經試過給他時間表, 他說大個仔拒絕跟從, 之前我和他關係像朋友一樣, 或者因為這樣他更不怕我, 我很累, 放手唔理, 又唔抵得
! 點樣比空間佢? 任他打機打到半夜一點 ? 功課夜夜都唔做, 定當佢透明 ? 現在放學還肯去補習, 我怕他反叛起上來連補習都唔去, , ! 再大一點真不知如何是好(他身高已高過我少許),若是你會點?每日放學補習後回家已是7,8點, 打機是他唯一樂趣, 硬性不許他打又好殘忍, 打左又好似上左身唔識離開,晚晚攪到成十二點幾瞓, 話佢又吵架, 點算?
   1    0    0    0

回覆 1# 傻媽媽2007 的文章

係呀, 我好後悔比佢開始左, 之前見佢一個人係屋企無聊, 我同佢爸爸唔得閒同佢玩, 就買部電腦佢玩, 唉.......

回覆 3# irisyan 的文章

我有試過, 成日話要上網做功課,CHECK 依樣個樣, 我唔係成日係屋企, 所以最後覺得對佢成效不大 !

回覆 5# tinetinew 的文章

多謝你意見, 但我有工作, 不能抽時間參加家教會或做家長義工, 我亦試過和他傾過, 到佢心情好佢就唔認真答你問題, 其實有時覺得當佢離開左部電腦, 佢會變番一個正常"小朋友"

回覆 7# bkman 的文章

我都有容忍過, 但有時心情唔好實在忍無可忍, 才失控大聲責罵佢, 我就係驚佢因此變壞, 就更加唔知點算。

當佢好大聲答我時, 我真係好震驚, 係我眼中的純潔的小孩子好像變成另一個大人, 所以我覺得佢反叛, 我當然不想放棄, 但常常都因依個問題吵架, 我真係好倦, 好痛心, 佢話唔好干涉佢, 自己有分數, 根本冇灣轉, 係唔到我話事, 我知道要放手了, 但放到去邊? 佢根本唔再怕我, 我重可以點?

原帖由 tinetinew 於 09-11-5 11:17 發表
hi,

我亞仔都處於反叛期,但我唔會冠以反叛兒俾佢,label咗佢!回想兒時,我比亞仔更臭脾氣,更係出面學壞,所以我覺得要適當時放手,而不是放棄!
  我對亞仔從前很嚴厲,所以我覺得亞仔對我某程度上會抗拒,宜家我覺得係要 ...
‹ 上一主題|下一主題