用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 王錦輝中小學交流區
樓主: KeiKeimom
go

王錦輝中小學交流區   [複製鏈接]

由創校至今, 第一界由grade one 直升上中學的學生,不知不覺間,今年已中二了。
各位由grade one 讀起的家長,你們覺得這中學現在的情況如何?你們覺得滿意嗎?符合你們的期望嗎?

請問日常功課多不多?學校是否越來越谷成績?

我對這學校很有興趣,很想了解各位真正用家對這校的評價,請各位家長分享一下,感謝。
   19    0    0    0

lu-ka 發表於 14-1-2 14:08
我都諗住apply 呢間,約咗18/1 interview .
請問點解你會選擇這間學校呢?

IWAN 發表於 14-1-2 22:50
唔係播,張紙係寫:面試日期及通知在一月八日經郵件通知家長或於同一下午一時後學校網頁公佈。而有名的學生 ...
請問你為何選擇這間學校?

polo819 發表於 14-1-2 16:42
回覆 KeiKeimom 的帖子

你好,KeiKeimon.  真的好,終於有黃錦輝的家長上來, 其實我都好想知黃錦輝中學其 ...
polo819, 我也聽到這學校好壞參半,但感覺它有浸大這強勁後盾作支援,應該不錯吧?
一直以來,坊間說DSE成績麻麻,但由於這倆年考生都不是由小一培訓出來,所以學校的實力應未能反映出來。

因此,我希望有已直升上中學的用家家長來分享一下,謝謝。

lu-ka 發表於 14-1-3 00:11
其實我選呢間學校原因係相對地比其學校少壓力,有多元化教學,雖然我沒有參加過佢地開放日,但學校faciliti ...
我聽聞頗多這中學的家長都不打算孩子考DSE, 改為送孩子到外國留學,你也是這樣想嗎?
若我沒有打算孩子到外地升學,是否不應該選這中學呢?

polo819 發表於 14-1-3 09:36
我都是和你們一樣, 只想女兒讀得開心.  全因女兒在傳統的小學就讀, 學校只着重成績, 甚少家校溝通.  小朋友 ...
我也很想孩子在一間關愛的學校讀書,不過就是擔心這校太寬鬆,學術水平不夠,到時大學入不到, 我又沒錢送他去外國讀,到時高不成,地不就,所以很頭痛呢!

其實這學校難不難考入的呢?
去年幾多人爭幾多個位?

不知校風如何?學生乖不乖呢?
用家家長你們滿意嗎?

lu-ka 發表於 14-1-3 12:10
我只係心想要小朋友讀得輕鬆冇壓力,好自然唔會抗拒返學,係學習中成長,並不是死記,為考試而考試。我小朋 ...

《我對我小朋友品行上要求好高,成績唔好唔緊要,但做人要有良好品德,別人先會尊重自己,自己亦要尊重別人。》

非常同意你這點, 品行比成績重要,你既然會考慮送孩子到外國升學,這學校應該幾適合你孩子,希望你孩子面試成功。

benpod 發表於 14-1-4 10:52
Copy from primary bbolaf's post
Thanks
Thank you for your information.

benpod 發表於 14-1-4 10:52
Copy from primary bbolaf's post
Thanks
36%入U率包括海外大學又好像不算太理想呢???

polo819 發表於 14-1-20 13:02
還有一樣事都唔明, 黃錦輝小學是很多人考,很多人想入,但既然知道中學是那麽差,為何家長還會選擇此一條 ...
我也想不通呢????

lu-ka 發表於 14-1-21 11:10
可能係煙幕或有陰謀,某啲人做出嚟另競爭少啲 可能係我諗多咗!

...
咁都得?

回覆 polo819 的帖子

我有嘗試考其他直資中學,現在已有其他學校的offer,所以應該不會在wkf 升中了

kinmammy 發表於 14-3-16 21:13
多謝各位的意見
你們講得對!要讓小朋友有自信心才是最重要。
由於我的小朋友比較心散,唔知WKF ...

wkf中學聽聞功課很多,一點也不輕鬆,有些由小學剛升上中一的學生試過做功課做到喊呢!

kiki162613  WKF是不多功課的, 比起其他學校佢算小  發表於 14-3-26 02:03

lu-ka 發表於 14-3-17 09:17
唔係化? 做到喊?
係呀! 我兒有些同學的哥哥姐姐已升中,由於小學功課比較輕鬆,所以初初升中可能有些不習慣,不過他們很快也適應了

KiKi162613:
WKF是不多功課的, 比起其他學校佢算小

Dear KiKI162613,

請問你是指小學還是中學比起其他學校功課算少呢?

jasonjaijai 發表於 14-4-7 00:08
回覆 polo819 的帖子

Their English is good but not Chinese la....................The passing rate of ...

Are you a parent of WKF?  You say that the passing rate of Chinese is very low but English and Maths are having good results.  Would you mind sharing us some more solid figures for our reference please?  Thanks a lot.
‹ 上一主題|下一主題