用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖 三 一 堂 小 學評價
樓主: maggie0649
go

聖 三 一 堂 小 學評價 [複製鏈接]

hi咁多位聖三一媽咪,

小女都是上年中途插入小二的,她在此校讀得開心愉快!
昨為媽媽看著女兒如此喜歡學校,真係成個人都鬆哂.
今年小三了,希望各位聖三一小朋友都能開心愉快地讀書學習.
BB2WONG我不是講笑的,最初我同老師說要頒個獎比你,表揚你不厭其煩講解此校種種的所知所聞,對我們這班迷茫的父母,真係一盞開路明燈!

原文章由 BB2WONG 於 07-9-11 14:39 硐表

我剛剛都睇左啦!我細仔1b既班相,好多小朋友都用隻"v"手遮晒塊面,好彩我細仔最中意搶鏡,有理無理企定定整番個"可愛教主"既笑容!

真係好快手,剛才有家長打比我話出左相.仲話我女企係邊.
最好笑我走去睇小二信班相.找極都無亞女係到,之後回神至記得升左讀小三...班相出來既效果真係唔錯.
BB2WONG,我見你大仔企左手面第一行第2個...

原文章由 blythe 於 07-9-11 16:23 硐表

真係好快手,剛才有家長打比我話出左相.仲話我女企係邊.
最好笑我走去睇小二信班相.找極都無亞女係到,之後回神至記得升左讀小三...班相出來既效果真係唔錯.
BB2WONG,我見你大仔企左手面第一行第2個... ...

BB2WONG你細仔好嚴肅喎!
係咪第一行第一個... COOL MAN

原文章由 3kids 於 07-9-11 15:36 硐表
我囝囝的班很嚴肅的, 沒有影Q版啊.

你小朋友讀小二小四,會定D的.

原文章由 BB2WONG 於 07-9-11 17:31 硐表

每年都係好似只有小一先會有Q版 班相,我細仔企第二行左計第3個!個樣好似女仔咁!我大仔年年都排第二,所以永遠都企那個位置!

我真係唔記得你阿女個樣,我時時都唔認得人,如果你見到我,記我叫我,千奇唔好以為我大鼻唔叫人! ...

唔好意思!認錯細仔...其實我都只認得你大仔,你細仔係揸住兩拳頭好開心果呢!
我好耐無去學校la,如果見到你一定會同你打招呼!
有時見到你果位小三媽咪不是我呢!是另一位插班生mami.

原文章由 BB2WONG 於 07-9-12 10:56 硐表

---我知我見到那位是另一位MUMMY,我朝朝都同佢打招呼,佢離開學校我就剛返到學校!佢個小朋友係男仔!呢樣我應該就無記錯!
我是講如果係OPEN DAY、學校旅行日,見到我就叩下我個頭,不然我真係唔認得人!咁你阿女企什麼位置?等我 ...

是嗎?我們都好老友的
旅行日我會出席的...因好少學校可父母一同參與此活動.
真係好期待這日,到時我點止會向你叩個頭,仲會交流交流吓la!
我女依家好易認...6條Queen得佢帶眼鏡果位就係
都唔明,我同老公都無近視....唉!:tongue:

原文章由 3kids 於 07-9-12 11:45 硐表
blythe, BB2WONG,

你地d 小朋友都係靚仔靚女, 詩文又醒目o

斯文就唔敢當,當日我用少少gel貼服佢散出來的bb毛髮.
費事影學生單人相時成個傻妹咁!

係呢!咁多位mami,今年好似少左d課外活動!亞女想參加番童軍.
因兩年前在童軍總會玩過,仲有套制服係到.但佢又想玩兵乓波,
等明早再問佢參加邊項至得.

晚安la!各位,我要煲劇la...

今早最後都無問佢想學咩!
係lo!我記得仲有一份要比錢學既興趣班.

看番你之前日常生活既點滴,你真係一個全能mami.
家庭/事業/股場 都得心應手,真係好佩服你!
我個人比較懶,亞女攪得掂既我都不會再睇...
到晚上星期一至五無12:30都不訓的,但一訓就死豬咁.
第日好準時起身攪亞女番學.:)

原文章由 3kids 於 07-9-13 11:13 硐表
不是標點符號, 而是默詞語時要寫(一) xx   , (二) xxxx, (三).....
他就是沒有寫上(一) , (二),(三) 這些編號, 所以老師不知他默的次序, 那個是第二, 第三, 第四......, 所以就全部當默錯了.

原來除了星期五多元知 ...

這方面不要太介懷.可能插班生,老師忘記要特別提點.
下次唔好錯番就得la,默書分不記在成績表內!
好多時插班生會miss左好多初班已經要知既行程.
我們再逐步適應la.
多元智能都不是什麼特訓練課程,只係順遂學習及玩吓!:
亞女上年都參加左手工班,每個星期都整d手工作品回家.
都唔錯呀!

好開心呀!原來BK有咁多聖三一媽咪,歡迎你地呀!
我女小二插入,依家小三佢讀得好開心.同學之間相處好好......
仲識左好幾個高班哥哥姐姐.

原文章由 BB2WONG 於 07-9-20 10:05 硐表

你阿女咁social,其實我都覺得有點驚奇,以前自己讀書只會認識自己一班的同學,我見我大仔全級都認識,我以為因為有些人是以前幼稚園一起升上來,後來他每一級別的人都有認識!我就莫名其妙,他是一個很怕羞的人!現在發覺可能全 ...

高班有d係校車隊識,有d行過問佢請零食識.
亞女小二插入時加埋有7個女仔,她們好似係幼稚園同學一早識落.
她當初想容入她們都有些阻礙...
因她們已自成一圈,而亞女只有男生接納她玩
現在就好多了,班有4~5個要好的同學(有男女: ).
佢依家另願在校多過在家呀!
聽到佢咁講都不知喜定悲...:tongue:

原文章由 BB2WONG 於 07-9-27 09:53 硐表
我大仔都係話初初係跟阿sir對打,跟住佢同一位同學再同5b(更正之前講左4b)對打!最後打win都入唔到,所以好失望!佢話關sir偏幫某d同學,我唯有叫佢努力希望下年(最後一年)會入到!

多元智能課已有結果,我細仔入左烹飪組,想起都想哭,以 ...

亞女都入左烹飪組...佢想入好耐.終於得左.
聽亞女同學講,他們問左老師仲有無興趣班通告未派.
老師話派哂la.10月都黎緊la,會唔會今年減少左好多興趣班呀!

原文章由 3kids 於 07-9-28 14:16 硐表
學校出左興趣班通告喇, 大家快去check下, 睇下有無岩course上.

我的小朋友打算參加少林拳 和 劍橋英文.

BB2WONG,原來亞女參加MAGIC魔術.(我當初以為magic cook! )她說很好玩.
3kids,係呀!今日終於收到興趣通告la.
亞女想參加跆拳道...唔知有無mami在校曾參加過呢!
可否比些議見.

原文章由 iloveugirl 於 07-10-1 23:45 硐表

我由太子去的,請問可以搭咩車呢?

好難教喎!乘的士$3x...最快la.
亦可在太子旺角保護兒童會乘46或70近聖德肋撒醫院下車.
(最好問私機la!)下車後再問人就ok...

各位聖三一mami,

剛才有家長同我講,教小三信英文的老師昨天sick leave.
今天直頭休假兩星期,唔知什麼原因??
現在由校長太太代課,在此歡迎您來代課.

原文章由 BB2WONG 於 07-10-9 09:39 硐表
高年級女生真的比男生少嗎?我沒留意,我見我大仔的一班都差不多,而且佢地年年頭5名都係男生,是否成績女生比男生好則沒有考究!

小三都係la!亞囡班20人得6個女仔/隔班24人有10女仔...其實都唔係咁好,應分多兩個女仔過3a. 好似亞女班好幾個都係幼稚園同學,一齊經歷左好幾年.都有排斥亞女架! 所以她都有不開心的.:( :(

其實可以咁講,佢希望有兩三個好隱定的朋友仔,
亞女性格好主動結朋友.以前幼稚園及小一二的舊同學大家都主動打比舊同學仔傾計又有約出來在樓下公園玩.
佢都有識好多不同級的同學,只是她話想找到d好固定果種.
依家同班有兩個女仔玩埋咁,同小六一個姐姐好friend.
就係以前無依d煩惱事lo...我唔插口la,等佢自己適應la.
可能你兩個都係仔,無女仔咁想找個伴出出入入咁 !你明白嗎?
亞女參加既係北派少林拳!唔知玩咩,同埋要帶什麼回校呢!?
仲有Miss Ng真係唔教了,唔知咩事呢!
現階段搵緊老師,亞女及幾個同學仔希望係
小二教她們英文的Miss 曾...
我諗依到都有聖三一老師會上來看,
希望你們幫手反應比校長知la...: :

昨日3A新英文老師終於上任la,
聽亞女 說好像是大學畢業後第2份教職.
希望他能好好教導他們.
在此歡迎你的加入!!

原文章由 BB2WONG 於 07-10-18 12:22 硐表

是miss??? 應該佢都會教我細仔視藝,下星期二先有堂!

係亞sir...
下星期好多野勇埋身呀!

原文章由 BB2WONG 於 07-10-18 16:38 硐表
我都好驚下!因為今次細仔第一次考試,佢連題目都唔曉睇?大仔又準備呈分試!
10月份既SUN我地已無去過街,用黎溫書,但係好似聖經、電腦都未溫到!我已請左考試那幾天幫佢地再操下! ...

相對來講,你辛苦過我la.
細仔考英文時,老師會否讀英之後用中文解題呢!
大仔又要程分,要keep住d成績至得...
我女d數學弱左(好似計時間及公里)我轉數又慢 .
依科要靠爸爸幫佢溫...
3日假都要好好利用吓!不過吊頸都頭吓氣...你都係呀!
‹ 上一主題|下一主題