用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學老師你想點?
go

數學老師你想點? [複製鏈接]

小三數學題, 叫你寫出一個比六分四小, 但比六分一大的分數, 小朋友寫了"二分一",  老師話錯. 話只可以寫"六分二"或"六分三".  我知三年級係未教異分母/分子大小比較, 但題目又無要求一定要用同分母, 我都唔知點解釋俾個小朋友聽.

跟住另一條, 叫你畫出一個有直角, 但無銳角的圖形, 小朋友畫左一個五角形, 有三個鈍角, 兩個直角, 以為OK, 點知老師話錯, 原來一定要畫長方形或正方形, 咩料呀老師?!?!

最後呢野仲慶!  老師上課時問:"不等邊三角形可唔可以有直角?' 我同小朋友講話應該唔可以, 因為有直角的就會叫"直角三角形". 結果老師話錯, 因為只要三條邊不相等就得, 可以有直角.  OK, 之後, 數學功課題目要求小朋友畫一個不等邊三角形, 佢畫左一個三條邊不相等而有直角的三角形, 老師話錯!! 因為有直角的就是"直角三角形"!!!!

Olympian  報左個老師﹗  發表於 15-4-30 10:37
王家爸爸  教師只係跟答案改卷  發表於 15-4-28 09:19
   1    0    0    1
沙田友

王家爸爸 發表於 15-4-28 09:25
第三題,小朋友係錯既,因為直角三角形可以同時係不等邊三角形,所以不等邊三角形可唔可以有直角?答案應該係可以,因為不等邊三角形既定義係三條邊唔同長度,唔關有無直角事

唔太明點解你會話第三題係小朋友錯.  你的解釋不就是問題所在?!?!  如你所說, 不等邊三角形可以有直角, 亦即是起初老師教同學的; 而結果, 後來當小朋友畫了一個有直角的不等邊三角形時, 老師就打了交叉, 話因為有直角的不等邊三角形就要叫"直角三角形", 唔可以當係"不等邊"嘛.  

little_yolky  改錯  發表於 15-4-30 09:33
little_yolky  請參考#9點評,王家爸爸表示老師   發表於 15-4-30 09:33
沙田友

wan_sosin 發表於 15-4-29 10:18
無錯,教小朋友明白,老師有佢要求,但唔等於得一個答案,不過最好答返老師要求的。
我仔有次做英文功課, ...
做功課時候就無所謂者, 咁考試呢? 難道真的"求學不是求分數"??  
沙田友

王家爸爸 發表於 15-4-28 10:22
我覺得如果個圖係有直角既不等邊三角形,小朋友寫直角三角形應該對,因為唔需要強調不等邊。如果兩邊相等, ...

其實問題關鍵不在於"有直角的不等邊三角形"應算係"直角"、"不等邊"、定"直角不等邊"又或者兩者皆是.  問題係, 老師當初講左, 不等邊三角形可以有直角, 而後來小朋友被要求畫不等邊三角形時, 畫了一個有直角的不等邊三角形, 而老師話錯, 而理由竟是"有直角的就要叫直角三角形,唔可以叫不等邊"!!!  同佢之前講的一套南轅北轍, 叫小朋友點適應呀??
沙田友
‹ 上一主題|下一主題