用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日日同阿仔力角,好辛苦...好辛苦~
go

日日同阿仔力角,好辛苦...好辛苦~ [複製鏈接]

原帖由 77777 於 10-5-20 13:38 發表
您試下回應佢, 不過要好快又返去功課, 我個仔都會咁, 初頭我又係好嬲唔答佢, 不過, 我c6就答佢, 佢聽我c6話多d, 叫佢做功課都易d.....以退為進.....等佢唔會作出鬥氣行為....
同埋平日陪下佢一齊睇下d課外書, 係引 ...

多問問題有好奇心係好,我之前都有答佢,但佢係一答不可收拾,停唔到咁將d問題係咁伸延......,做功課時間我覺得係要專心係功課上,課本上,有問題都應該係跟課文有關的,唔係討論天南北的時候. 因為佢唔係做功課時,又無咁多問題問架喎,所以我覺得佢係想逃避功課, 帶我去遊花園.
做完功課...2-3小時左右
收拾書包...咁少事都計?因為佢可以拾成30分鐘
食飯.....1.5小時(因為返媽咪屋企食),
洗澡.....20-30分鐘,
有時想每日溫dd默書都做唔到,因為每件事都三催四請先去做,巳經要成11點先訓到, 電視,電腦都巳經無好耐啦. 只會係週未先比佢睇下玩下.
我都有盡量爭取時間同佢一齊睇書,佢自己都會睇,多數係d空隙時間如坐車,訓前,時間唔夠架, 我都成日同佢講快d完成基本工作,就可以多d自由時間可以玩,睇書等自己鐘意做的事,不過佢都係無乜加速動力~
唉~ 仲有無計?

原帖由 77777 於 10-5-20 16:48 發表
其實係一句起, 二句止, 同佢講陣間做晒功課同您講.....

好似如果佢問 : 點解香港試過係英國的殖民地??  我會答:  因為鴉片戰爭, 英國打清政府, 中國唔夠打law....割左比英國, 佢再問, 我會答, 遲d同您上網睇或去圖 ...

exactly! 佢想不斷問時,我係一樣咁答佢,話週未同佢去圖書館找有關的書籍,或者一陣有時間可以上網找資料等等....OK啦做咗一陣....又嚟..又會再問等二樣野, 好似個腦不斷唸d問題出來.. .重覆重覆.. 好啦唔再重覆問野啦...我有D肚餓(做功課前巳食小點)...係都要激到我發脾氣先肯罷休.
佢自己鐘意肯睇書架,不過唔會隻隻字睇清楚,有圖睇圖字唔識唔會問.如果同佢一齊讀佢會無咁興趣(因為我要佢讀出聲,佢又多字唔識讀),最鐘意係我讀,細個時係我指著字讀多D,但佢好似對D字都唔係好入腦,所以改為佢讀,唔願意就一人一頁/句讀囉. 不過睇書的時間真係想多都多唔到,除非佢做野唔好再拖泥帶水,浪費光陰.

原帖由 francischoi82 於 10-5-20 17:32 發表
其實你有冇問過小朋友點解咁唔鐘意做??
係咪佢唔識呀?定聽唔明老師講咩?
專注力不足?

我小朋友之前都試過係咁,上堂周圍望,唔專心,之後試下帶佢睇醫生,原來佢近視,睇唔到黑板,所以周圍望,而家帶左眼鏡好好多喇~上堂 ...

佢驗眼OK架. 我認為佢係"間歇性+選擇性專注力不足",因為當做佢鐘意的事,佢可以專注好耐都得..
對住D唔想做的事就變成過度活躍+專注力不足.

原帖由 bigfoothk 於 10-5-20 17:50 發表
家長提供,叫他食魚,不如教他捉魚方法.大數孩子都有要求,如看電視,漫畫,上網,msn等.只要符合父母要求便可以適量給他,我自己要求每天做完功課後做課外練習中,英,數各一頁,平均二至三月一本練習,每天完成後玩至1030上牀 ...

你要求的跟我好接近,亦係我一直好想佢可以完成到的事項,我巳經降到為到基本要求了..
小食,洗澡後4:30可以開始
功課....2小時內(肯做1個半小時點都可以做完),
           結果: 5:00開始,做3小時左右
午餐....1.5小時
只做中英數其中一科的練習...20-30分鐘(2-3頁)
          結果: 一星期3天左右做到
練琴...30分鐘,
          結果: 一星期3天左右做到
睇書/溫默書...30分鐘,
          結果: 一星期2天左右做到
自由活動....30分鐘
          結果: 基本巳在拖延時間中,隨之失去了
睡前聽故事....最遲10:30訓
          結果...11:00- 11:30訓

最主要係失咗中間的拉鋸,力角時間.
所以我每事都不斷的又奬又罰之下催促佢,佢就覺我成日管著佢,又覺得自己好忙.
暫時覺得佢呢個心態係KEY POINT,巳向他解釋點解要做好以上事項,但仍欠動力+抗拒, 未知點解決.
‹ 上一主題|下一主題