用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 仔仔學鋼琴,點先知佢學得好唔好?
go

仔仔學鋼琴,點先知佢學得好唔好? [複製鏈接]

100個like.

原帖由 ziyi 於 11-2-21 13:37 發表
以一個不懂音樂的父親身份分享一下:
我囡囡剛6歲了,上年12月份才重新找老師俾佢學,因4歲學時手指唔夠力,琴行(柏斯)是一對6,加上只會要求小朋友彈到就算,所以停了下來
現在的琴行也是普通商場的,琴老師也是不認識的, ...

我又想向各位請教一下:

首先,我又係一個對音樂冇乜認識既媽媽.睇住部琴,認得啲CDEF位置,所以識得用一隻手指彈好幾首兒歌咁.

阿囡就快3歲,佢係超級鍾意音樂既人.因為早前同佢上一些音樂唱遊班,home cd佢要每日重覆聽3次或以上(聽到我都覺得悶,但佢唔悶).後來有朋友送來一部鋼片琴,我同佢一齊摸到CDEF之後,就同佢一齊玩,結果佢可以彈到全首do re me(the sound of music那首),london bridge...等好幾首兒歌.有一次,阿囡自己無端端彈一下so,之後彈一下me,然之後話呢個係[媽~咪];之後又彈一下do,再一下so,話呢個係[爸~爸],咁我就真係好驚訝,又好感動...

於是我而家就好困擾,好多人話音感好重要,請問點樣可以培養小朋友的音感?應該畀乜嘢課程畀阿囡學(佢話想學彈琴)???
‹ 上一主題|下一主題