用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學校賣什麼?
go

學校賣什麼? [複製鏈接]

文中作者末段話: 忽發奇想,香港有沒有一間以快樂、包容、自由為賣點的小學呢?如有,懇請告之。

咁我亦忽發奇想,香港有沒有一大群(係一大群,唔係小撮人)以快樂、包容、自由為教仔目標的家長呢?如有,懇請告之。

擊掌!

不過老實講,媽媽進入BK討論區閒逛的先後次序,多數係咁(大致上):產前產後>XX媽媽會>母乳餵哺>嬰兒用品,然後進入教育王國的談幼兒園>談幼稚園>課外話動,然後到小一選校,然後到升中派位...

作為半新手媽媽,其實早已被BK一些posts嚇怕.選名校/儲cert/點樣訓練2,3歲的小朋友十八般武藝...初任媽媽,很多東西未及想得透徹,便要忙於習慣面試此等遊戲規則,講真,有時很容易受到街談卷議所影響.只有等育兒經驗日長,才能慢慢領悟到育兒的核心問題.

原帖由 BookloverJ 於 11-6-2 10:38 發表

咁我亦忽發奇想,香港有沒有一大群(係一大群,唔係小撮人)以快樂、包容、自由為教仔目標的家長http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104呢?如有,懇請告之。
當然有啦, BK呢度都有好一大 ...

課外活動/playgroup/興趣班,只要適合小朋友,就很好了.我記得很久之前問過小一做乜準備,你的答覆我已bookmark起亦很同意.

就是心態問題,好多時候在個大海浮浮吓,加埋三姑六婆耳語影響,加埋有時烏sir sir,擔心稍一不慎會本末倒置或有偏差而不自知囉...所以自己不時要叠高枕頭自我反省反省.

原帖由 thomasha 於 11-6-3 01:08 發表
這是心態上的問題。我們也給犬兒不少的課外活動,最高峰時幾乎每天一款,不過我們只是為了發掘他的興趣和幫他建立自信,成績和表現還是其次,只要他對學習保持興趣,我們便滿足了。 ...
‹ 上一主題|下一主題