用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 English time 的 Simon>>請畀意見
樓主: Christi
go

English time 的 Simon>>請畀意見 [複製鏈接]

各位用緊ET的家長,

我之前聽完ET sales的介紹,覺得ET幾好,暫時最覺得唔掂既就係其中一個主角,即嗰位Simon伯伯,真係好恐怖,我老公都係因為佢呢個角色而反對買ET.

我都見過其他post有啲家長話Simon 好scary,於是我想請教吓你地,特別係嗰啲有囡囡的家長:

1.Simon係入便既角色係咪真係唔討好?
2.如果我鍾意ET,但只係唔鍾意Simon,咁應唔應該買?
3.你地啲囝囝囡囡鍾唔鍾意Simon (特別係囡囡) ?

少少得罪講句,我老公覺得Simon似嗰啲(變態佬),所以唔想培育囡囡自細鍾意呢類型既阿伯,費時將來危險......

咁樣諗唔知係咪過份擔心呢?

請指教.麻煩晒!
   0    0    0    0

套書的確好花,叫啲小朋友唔知focus去邊度,但係又真係有的呢度既家長話work喎,點解呢?

pertra,你囝囝幾大呢? 佢又係點樣pick up的呢?

請指教.thx.

thanks peacekamen.

或者我地既顧慮太多?

cool...it's amazing !
thanks for sharing. 我應該都會買et架嘞,我諗我都係過份擔心咗啲...

多謝各位爸爸媽媽既意見.

我卒之買咗et啦.好同意Pertra既講法,et係比dwe深,所以啱一啲較大一點既toddlers.阿囡好鍾意睇,佢每次話englist time,english time時,咁我就叫佢執玩具,佢就好快趣咁執好晒,然後坐好在梳化上,笑住等我.

level 1對佢算淺,因為除咗computer fun一個unit 之外,其餘3個佢一早已識晒.不過,佢好快咁學識入面啲歌,仲唱到出嚟.simon叔叔我睇慣咗啲,又好似冇之前咁乞人憎;阿囡就從來唔覺得simon可怕,仲成日講住句"hello,i'm simon"...

整體上覺得,由於dvd及書本的確好花,toddlers要適應,有時佢地都唔知應該focus係邊,要習慣.另外,如果好似學go up/down; on/around/in/near 等等呢啲比較抽象啲既概念,我就覺得dwe既sing along 或者play along比較容易令到toddlers學到呢啲概念.阿囡佢好快學識on/under;slow/fast...都係睇完sing along後既事.

暫時對et幾滿意,自己尚要努力,希望阿囡可以好順其自然咁慢慢跟上et既學習步伐.

well,老實講,呢排對smartkids club好失望.無端端取消咗本季刊,話環保改用網上季刊.但季刊入便有好多遊戲,唔通叫阿B望住電腦玩?咁咪要print出嚟,但係如果屋企冇printer咁點算?
我覺得smartkids係為咗慳錢就真.話每兩個月一次的生日會又冇咗影.本來我都打算會籍完之後去續會,依家睇嚟唔會了.

:(
‹ 上一主題|下一主題