用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【每年逾千大學生中途退學 比以往增約一倍】 ...
go

【每年逾千大學生中途退學 比以往增約一倍】   [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-4-8 08:03
https://skypost.ulifestyle.com.h ... 0%E6%B8%AF%E5%A4%A7

入大學是不少學子苦讀多年的終極目標。中大《 ...

引文:他曾經後悔退學。風險管理學畢業生的前景不錯,有同學在投資銀行工作,起薪點達六萬,他不禁和同輩比較,質疑退學的決定。說到這裡,他有點激動,說:「為什麼我會在這受苦?」

創業的苦並非人人明白,柏鴻向朋友傾訴,卻被指「大家都長大找工作,你好像還在發夢」。

柏鴻的家人一直都希望他完成大學課程,對他突如其來的退學決定大感愕然,媽媽曾問他:「有沒有機會趕快完成學位?」但柏鴻心意已決,想以跳繩和公司成績向母親證明這決定是對的。經過一年時間,公司終於收支平衡,更有盈餘,柏鴻的努力沒有白費。現時教室約有25名兼職教練和70名學員,合辦學校亦約有50間。媽媽看見成果後,亦逐漸認同他當初的決定,有時更會到學社幫忙。

柏鴻在退學經營公司期間,發覺自己在商業知識上有很多不足,在2017年又重返大學校園,以當年DSE成績報JUPAS,獲中大會計系取錄。第一年首個學期休學, 專心公司業務,亦趁運動員最後的黃金時期繼續跳繩。他表示學位對他不大重要,往後想繼續推廣跳繩運動。他聳聳肩說:「未必一定要畢業,只是想在這個環境盡量學更多的知識。」

柏鴻case 幾有趣和峰迴路轉, 值得飲埋個結局出嚟。 如果他一年收支平衡 , 加上母親後來也覺得退學是應該的 ,保守估計在5O間學校合辦課程,起碼現收入有十萬壹個月。全港約500間以上小學, 仍有市場拓展路向,加上跳繩可以增高, 香港又曾經成為世界冠軍, 器材也不須多 ,家長較樂意接受。 柏鴻吃到<頭啖湯>,叻仔到爆, 搵到錢慢慢去讀番D學位、碩士、博士返黎都得。難得把握到一生人一次的機會, 而且係自己興趣。勁!

Heary case.係衰在係體育上,沒有單一發展,成績又未見突出。 就以羽毛球為實例: 一個有世界排名嘅運動員(IOO左右),佢放學教私補,收費係$500一小時,一日約教六小時, 未計校際比賽加操練和其他電台評述…… 佢自己住緊間屋一千萬另買咗間一千萬嘅屋畀個女(巳供滿), 仲有一間舖收緊租。我睇住佢 一個師奶由O開始。

hkpapa852 發表於 18-4-8 15:31
可惜,香港工商界,就係有學歷歧視

父母揀女婿/媳婦,有不少也有學歷和職業歧視

我覺得香港政府,大機構中高層有學歷歧視。

而我認識嘅工商界個班boss或高高層,佢哋除左仔女之外。第二重視嘅反而係一些<好叻>但無學位,命都可以唔要但忠心耿耿,收埋左嘅nobody。第三重視嘅係堪輿學家(風水師)。

真正工商界,最歧視嘅唔係無學位嗰班,而係怎說好呢……總之信我啦,我十幾歲起同佢哋班二代一齊玩大,D uncle auntie同二代唔會歧視一班無沙紙嘅人!

幸好,我媽媽都無歧視我老公。媽媽要我同佢一樣選個孝順、錫我、靚仔就得啦,可能因我爸爸都無沙纸(媽媽有)。媽媽细心到把原來放相架,我所有大學畢業嘅相都收埋,唔想我預料畢業嘅老公唔開心。
PS.昨天俾個大學生激死左,張人家2奶份文件送左去3奶度,要我 補鑊。整到我今日要搭飛機,係機場悶左2小時。慢慢係度睇EK!唉……

ANChan59 發表於 18-4-10 08:56
學歷跟 common sense 可能是反比!

我想問的是你的觀察會否是因為家族企業,不是跨國公司,到一定 ...

請留意#36樓的第一句。

#36樓所說的是<我觀察>的香港情況。

香港主要⇒主導,都係家族企業,而且係中國人。
任你叻到會飛,超人都只會交俾個仔。 那麼他算跨國公司還是家族企業呢?

國際跨國企業,我未有深入接觸和研究……

叻人係要學歷去證明自己,但天才级叻人係需要的。過我認為真正叻人,首先係把握難得的機會,佢地即使放棄目前張沙纸,亦有信心隨時容易地讀得番。

尤其是香港,我自問讀書唔叻,都有兩張放櫃桶底。現計劃打算退後,再讀番碩士OR再讀多張學士去打發時間,實在好唔想再開會。

yovin 發表於 18-4-10 10:31

請留意#36樓的第一句。

飛啦!祝我好運。

ANChan59 發表於 18-4-10 10:44

我只是請教,不用動氣!

又要講唔好意思啦。sorry sorry

其實我一啲都冇勞氣 , 回覆時好眼瞓就真.

唔知係咪因為口音輸入 , 我講嘢太快, 容易令人誤會, 上次 讀書人爸爸又係咁話我 , 今次博士又係咁話我。 我真係要好好檢討一下!

以後加番D emoji 先!

ANChan59 發表於 18-4-10 10:44

我只是請教,不用動氣!

可能就係因為 部分外國人唔信風水, 所以拉大隊走人⇒我估。

Yanamami 發表於 18-4-15 08:08
陳Sir答案,咪係我係30楼答既一样~我講又唔信真係要有学历答先有份量,所以你話沙紙係咪好重要呢 ...

LOL

陳sir嗰張不是沙紙了!

artroboy 發表於 18-4-20 14:05
還可以開舖。一副眼鏡本金加利潤已經可以賺到笑。

係,同意……即使月入$38000 or  x2 x3⇒香港仍然係工字出頭。

所以我#4樓講,有商機就要先把握<難得>機會,沙纸唔係唔重要,吃了頭啖湯先,找到銀纸,遲D去讀番。

重點⇒遲D要讀番 or 買番 張沙纸放櫃低再張銀纸踏上面,到時侯洗來洗去都係面頭幾張。腹有詩書氣自華、袋有銀纸聲自響。

PS: 嫖賭飲蕩吹不能沾。
‹ 上一主題|下一主題