用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要投胎,就要投閱讀派的家長
樓主: eviepa
go

要投胎,就要投閱讀派的家長   [複製鏈接]

eviepa 發表於 18-1-7 17:37
你家人會考英文A,而沒有指明是中中。根據我經驗,用這樣的措詞,幾乎肯定是英中生。正如前面所講,所有英 ...

我自己小學、中學都要放學就一邊工作(爸爸俾朋友走數幫屋企做生意還錢)、一邊做功課……所以無機會閱讀。而且我讀band three中中。

但我A level 沒有看過課外書,only自我操卷:
中文閱讀A,中作A,中文說話A
英文閱讀D、英作C、英文說話C(但文法U、聆聽F)
都入到大學(不是三大)入到新聞糸,中文新聞寫作全级第一有獎學金,但放學要工作,工作完去蒲。
到考碩士,為了考入北大才開始多看考試相關的英文練習書,因為覺得自己做人不太圓滑 , 太直率,在男朋友推薦下才看第一本課外書<人性的弱點>……接着才愛上了看書直到現在。
在沒有多看課外書下,北大和中國人民大學碩士均取錄了我。

yovin 發表於 18-1-8 03:42

我自己小學、中學都要放學就一邊工作(幫屋企)、一邊做功課…… ...

不過,親戚成日話我父母,沒有在學習栽培我, 糟蹋了我。如果小時多看書,可能我會在學業上更上一層樓。
但父母给我工作經驗,是另一種閱歷,因為我幫忙家庭下,我高中時已不斷為父母和自己投資舖位和工廠,我們都想為業主打工,所以現在(因早年大量投資地產)物質上能有較豐足的生活。

不過由於現在多看書了,有時腦內有大多別人的文章,反而寫不出自己年少時的風格。

<塞翁失馬>是禍?是福?

MrBeast 發表於 18-1-8 13:20
現時的地價靠自己唔會買到樓,只能樂業不能安居,有得揀我就投有樓人家
$不是萬能,但冇就萬萬不能 :happ ...

我細個都辛酸架,小學已放學去派傳單,叫人幫襯我媽媽,但自身有生意頭腦,在人人都覺得無可能下,中三暑假自己走去傾品牌代理,因為報告書做得好,得到一次見面機會,因為年纪细個而品牌老闆娘好錫我,又肯俾我機會(媽媽簽约),這樣我幫媽媽找到第一桶金。所以別人在小五為呈分讀書時,我要派傳單洗毛巾,想下怎樣幫爸爸還債。

中學時媽媽有第一桶金,爸媽心地好唔識推,成日借$俾佢D弟兄姐妹,為了解決問題,我帶媽媽去買舖,當親友借$就叫父母答:<供緊樓,要還$俾銀行。>個鋪升值賺到,媽媽就一開二,二開四……

我畢業時想去<北大>主要不是為讀書,而是想把父母生意,幫佢地开展中國市埸。

其實係我媽媽好運,生到我咁嘅女。不過我嘅生意頭腦係因為细時日日俾亞媽虐打,為了早日可離家出,成日想下怎樣可以賺錢,我小學時已識得去批發(果欄)轉手零售賺$,又知買999金賺$……當然在十歲時眼見媽媽俾人趕,又同情佢無再想離家出走了,反而幫佢手<一家人一條心>去做生意。

little_yolky 發表於 18-1-10 13:41
我已經熟到只要將手指放在keyboard上, 就可以自動打字出嚟, 唔需要諗個拆碼了。所以, 咩都係熟能生巧, 數學 ...

開始無人打字了, 因為口音輸入,實在又快又簡單。
中學生做project, 對住電話講講講講講講講, 就打曬出嚟, 然後send去email ,快靚正!

ar_mak 發表於 18-1-11 02:28
唔好講供書教學咁濕碎,d人係勇敢到一開二咁買啦,但其實又唔可以講,唔通老豆想睇住個仔冇樓住咩~?咁你 ...

……

ar_mak 發表於 18-1-11 02:18
我決定重複又講多次,我係唔會放棄你。
我將時空斬開成幾舊咁去講,目的唔係要玩把戲去玩弄你,而係一直強 ...

你講得無錯!

仲有一個重點就係 :如果係199X年代 ,你有相熟嘅銀行 ,只要一兩成首期 ,就可以買樓 買舖 ,然後一開二二開四 ……其餘的租客會同你供。當年沙士相熟嘅銀行,係唔會call loan,仲會叫你入貨。

當然儲首期都要成家人生性,唔好顧住吃喝玩樂, 也要勤勤力力,節儉簡樸。父母當年星期一做到星期七,好多時工作朝9AM到2AM。我就生完仔出院第二日返工,仲要係廣華生,每天只需$32。

但如今已經沒有這支歌仔唱了 ,因為首期起碼要畀6至7成(非首置), 仲要畀四倍印花稅。二房一廳六球至八球,三房就八球十球……難D一開二二開四。有層樓自住,已經還得神落。皆因唐七樓都要租八千!

在9x年或沙士時,有勇氣入貨( 一層收租一層自住),現在只要唔好嫖、賭、飲、蕩、吹中一項,咁現在就可以乜都唔做,日日 齋睇書 ,都可以睇到一百歲。

我兩個仔都係讀官小 ,但的而且確如果當年派得唔好 ,我嘅選擇範圍可以好多。

申利:無炒樓,我家有入無放,都係為了鎖錢在磚頭上,有藉口唔借罷了。

little_yolky 發表於 18-1-11 09:39
所以我成日檢討自己唔夠勤力。我阿媽都好勤力, 點解我又做唔到? 瞓少D都會偏頭痛發作, 真係好無用。:thinki ...

十隻手指有長短:
你有過目不忘嘅優點已令我羨慕不已。
你有兩個女,又令我羡慕到死。我本來有個女㗎,可惜留住!

我從來唔指望兩個仔,似老公多D,天資一般,我再勤力都控制唔到。而且他日實係老婆拱,只希望新抱唔好激死我,所以我唔會同新抱住,又唔會揍孫。唉!連個仔都無理。

IloveJJ 發表於 18-1-11 16:48
點解我同你咁似?哈哈!

我正想講,your are my friend.
我都係叫细仔 求其識得速成就算。
你都喜歡女嗎?我超恨

ar_mak 發表於 18-1-11 12:48
你似乎幾喜歡我講果個懸崖邊喎,係架,企係果度睇野,風景係最好。供書教學咁濕碎,係指,一個擁有物業既, ...

牛頭角順嫂都讚,不知是否講我呢?我對號人座先。

放心,上年供玩哂啦。
仲有返工,有收入,有租收,儲緊cash, 靜待入市機會。

放工全程投入细仔呈分試(叫呀細認真D),陪個大仔做功課(叫呀大不用太認真),日日開壇作法!

再每星期抽一日陪下吳尚俊拍拖,投資下感情,下半生幸福靠老公啦!

ABC-DAD 發表於 18-1-11 17:49
咁醒嘅, JM

辛苦左四十年, 喺沙士時橫掃十樓,卒之上年供完哂,我要透氣,休息下啦!

現在要多看書,關心下社會去扶老攜幼,把幸福分享下弱勢社群,好似前輩你咁!
你每次分享嘅歌和心聲,我都有咀嚼回味。
我記得D年青人佔旺時,我行去慰問學生,你有份 在EK安慰我。

最近收養一隻行動不便,又有皮膚病嘅小狗,佢日日跟住我,好似有第三個仔咁!所以睇好多狗狗書。

所以閱讀幾時開始都可以,但機會就要自己爭取和把握。

各位,我小學時全班四十人考第三十七(每次都係尾嗰幾個),如今一樣大學畢業,一樣感覺幸福。大家要加油呀!

October.    發表於 18-1-11 20:27

shadeslayer 發表於 18-1-11 21:02
牛頭角順嫂也要搶住認。言論自由,你有野想講,講就得,唔使揾人過橋的。
...

憎人富貴厭人貧, 成日抬高自己踩低人, 問非所答, 以小人之心度君子之腹, 你今日食咗藥未呀?

加多句 : 之前交手嘅post乜都講哂啦,無謂對你無限loop. 嘥氣!
‹ 上一主題|下一主題