用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 轉載: 讓英皇書院負起縮班責任
go

轉載: 讓英皇書院負起縮班責任 [複製鏈接]

原帖由 cman_li 於 11-1-4 16:04 發表

英皇書院是位於港島唯一服務中西區、南區和離島區的官立中學..

以我所知,南區有兩家官立小學:

1。 南區官立小學:聯繫中學包括 - 英皇書院、庇理羅士女子中學、金文泰中學、鄧肇堅維多利亞官立中學
(資料來源:http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=90&viewpart=1

2。 香島道官立小學:聯繫中學包括 - 英皇書院、庇理羅士女子中學、金文泰中學、鄧肇堅維多利亞官立中學
(資料來源:http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=91

真系唔明,

Q1: o甘庇理羅士女子中學、金文泰中學、鄧肇堅維多利亞官立中學算唔算服務南區?

Q2: 定系英皇會收多d 南官學生, 其他幾間官中名額少 d?
(絕對系想了解多d, 因為家中親戚個仔讀緊南官)

原帖由 samuel89 於 11-1-5 12:13 發表

點解唔直接將d band 3學校同d大公司(例如:煤氣, 電燈)合力攪學徒課程,俾佢地盡展所長,學一技之長.

我都好 buy Jamie Oliver Fifteen 餐廳o即慨念。
識一個電工師傅, 日頭有一份正職,夜晚再接 freelance, 工作態度一流, 有 call 即覆,年紀不過 30, 收入應該唔錯。

解釋得好清楚。

話時話, e+ 系街市,老板有時指住 d 死魚 - 海魚來架,好貴架。

原帖由 janhart 於 11-1-10 07:49 發表
仔女讀名校是父母炫耀的工具,唉!

今年,我家的小朋友一個要報小學, 一個要找幼稚園 K1 的學位。

我傾向 judy 所說的, 考到名校,家人一定開心到不得了,特別是 grandparents, 孫子/孫女是他/她們的驕傲, 這種透過孫子/孫女輩的 showoff, 很可愛。

我自己反而認為教育是由家庭 + 學校兩部分組成的。 每個家長除了提供孩子的衣食住行, 更重要的是要幫小朋友建立正確的價值觀,培養正確的學習態度。  學校方面,要幫小朋友找一間適合的學校。

早前,網友 twokidsmum 分享她的兒子升小學時, 只能入到一家后備學校。 但這家學校的老師卻啟發了她兒子的學習熱誠, 令小朋友可以充分發揮。 她的小朋友真幸運。

自從有了小朋友,真是‘逼住’要看更多的書,剛出生,要看護理的書,大一點兒,要看教育的書,到認字了,更加要和小朋友一起看書, 真的像自己再從新開始學習生涯一樣。

有人將入到名校 + 有錢家境和小朋友的品格對立起來,可能有的家長沒有做好家庭教育的方面,但也不可以以偏概全。

特別聲明,我是窮苦出身,15歲起要自己交學費。

原帖由 uncleedward 於 11-1-7 20:35 發表
我提議 Judy 同 stccmc 喺九記聽日開始擺流水席三日道歉,一碗牛伊或喱伊加一碗爽腩,聽者有份。只要講出暗號 Judy 便可,我可以代為同九記阿姑姐講聲安排一下。

Uncle,
我有去九記, 阿姑姐勁寸,話只識 Alan, 唔識  Judy, 無得食爽腩, 仲要有最低消費。

原帖由 uncleedward 於 11-1-10 15:30 發表

若我將來移居他地,九記的牛腩湯底肯定是令我魂牽夢繞的香港美食之一。

Uncle,

啊,原來 judy 仲未俾錢你, 唔怪得。

可以考慮移民墨爾本, 維多利亞街o即 [勇記] Pho 可以同 [九記] 比美。

原帖由 annie40 於 11-1-10 12:38 發表
只是父母更要用心教导儿女避免成为物质的奴隸.  原则立场必得坚定, 这样他们不会变成无理想, 无方向的一代.  

当然凡事知易行难, 原各家长公勉之.

這個絕對認同。

特別是如今社會,整體比較富裕,小朋友難免會互相比較,家長的[定力]不可少。

這也是我經常流連於此的原因,都是希望遇到困難時,可以偷下師,又可以找人支持一下。

原帖由 uncleedward 於 11-1-10 16:18 發表

但麥奀雲吞,鏞記燒鵝,蘭芳園奶茶,北海道(澳洲牛奶的upmarket 版本)义燒雞湯意套餐,過少少我呢邊嘅皇后街街市曾記潮洲粿品,生記鹵水鵝......呢?單是中上環,就叫我已經唔敢多諗,驚搞到胃酸倒流。 ...

Uncle,

你真系[米芝蓮], 我(言念)你都系乖乖o地留系香港迎接[五十年不變]o即最后限期吧。

北海道(澳洲牛奶的upmarket 版本)義燒雞湯意套餐 --〉我好 out, 哩間系邊度? 最近試過華富村[銀都],d 沙爹牛通好得,e + 唔晒下下過海排隊等牛奶公司.

p.s. 希望 edea / 各位網友唔好介意我又離題。

講開食,阿媽都唔認得矣,點会理edea 、 網友介唔介意呢?

我驚各位網友以為系講英皇, 仲有4頁紙, 入到來先知...如果肚餓, 仲衰。

前面提過鹵八老板娘話佢地嘅鹵水大肝好味過法國鵝肝,好多人都会一笑置之,我却認為有其道理。做法唔同,效果大不同:鹹香鹹香,試問誰吃過香過鹹魚嘅鱼?本地A貨鵝肝,經鹵水一鹵,好味過法國鵝肝未定呀。

新年果晚,我o地都有買鹵八外賣, 當時個老板娘話佢地嘅鹵水大肝好味過法國鵝肝, 我唔信,買著 HK$15 果o地, 當然唔掂,又硬又無味。 我中意鹵八嘅鴨脷,等我哩排食小 d, 儲返個 quota 食鹵水大肝。

哩幾日天氣凍,好想食[強記]豬骨粥 + 糯米飯外加多一條潤腸。

Uncle,

知你中意睇戲,[讓子彈飛] Ok 嗎?  我好中意葛優。

即系唔睇都無損失, 收到。

以為 judy 喜歡雞有雞味,魚有魚味,葛優有戲味,卻原來是耐人尋味。

最耐人尋味嘅唔係部電影,而係點解係大陸咁賣座。

唔通大陸 d 人,懷念五十年代, 打土豪,分田地的日子?

老公間廠早幾日有幾十個工人罷工,因為有人唔滿意年底花紅,帶頭搞事。 結果,管理層捉著 Agent 出來, 用 $3000 搞掂。

但所有香港員工都驚餐死。

回復 106# uncleedward 的帖子

總覺得在現實世界葛優沒可能吸引到舒淇, 但見到 Uncle 都讚好, 再一次証明馮小剛選角正確, 又一次[計岩數],此戲可以令到好多男士有[夢想成真]的感覺。

演員一定要有些經歷, 才有味道。  舒淇經過和天王的一段苦戀, 演技越見精湛。

我一直以為葛優是天生的演員, 去年看過一本關於唐山大地震的書, 才知道他年輕時在農村養過豬,當年地震,他父母家的房子倒塌,他也沒有辦法回家幫忙。

英皇縮班,已成定局。

英皇書院決定參與減班 校管會指有助新高中學制推行

港島中區官中英皇書院,召開學校管理委員會後,決定跟隨教育局的計劃,自願減班。校管會主席譚貫枝說,理解有持份者存有疑慮,希望透過減班,有助釋出教育空間,令學校配套能獲得額外資源及人手,譚貫枝又認為,參與減班計劃,會帶來好處,有利新高中學制推行。

英皇書院校友會對校方決定減班感到詫異

港島中區官中英皇書院,召開學校管理委員會後,決定跟隨教育局的計劃,自願減班。身兼教育局首席教育主任的校管會主席譚貫枝說,理解有持份者存有疑慮,但希望透過減班,有助釋出教育空間,令學校配套能獲得額外資源及人手,譚貫枝又認為,參與減班計劃,會帶來好處,有利新高中學制推行。 出席會議的校友會代表鄭文容反對減班,對校方的決定感到詫異,認為無充份理據,批評校方聲稱教育局已決定英皇要跟隨減班,並非校方的決定。
‹ 上一主題|下一主題