用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs YWPS (英華)
樓主: bimmerlam
go

CKY vs YWPS (英華)   [複製鏈接]

bimmerlam 發表於 21-3-26 15:33
CKY vs YWPS (英華)

細仔今次升小有哩兩間小學offer, 哩2間我都鍾意, 細仔性格外向, 好動又鍾意睇書, 不過 ...

你係 CKY 用家分分鐘係我前輩

CKY 好的方面都唔駛我多講啦,struggle 位系邊?

兩間都係好學校,個人睇要選擇既係 curriculum。而你 describe 細仔外向、鐘意睇書,好 typical IB 學生所需。

英文係浸出來,學術我個小朋友一直都係 MRI 之友。而就算去 YW 都要面對

bimmerlam 發表於 21-3-26 18:42
回覆 993rs 的帖子

要說struggle 位的話, 我都未想定如果入CKY, 將來會唔會真係送佢地去外地升學, 講真,  ...

你對呢兩間學校熟過好多人,小弟冇咩更有用資訊提供到

對於「鬥心」,我都有過  struggle。單純個人分享而言,我細仔係好鐘意比分數、比名次。同一個 task以至一個game都好, 如果有分數、名次,佢會好用心做,甚至唔鐘意、唔識都會去盡;相反,佢會hea 做、明明做到都唔做、做唔到的就更加唔駛講。都有同人傾過,包括心理專家,客觀意見都認為佢讀 local curriculum 可能有利佢發揮。

最終都揀左 CKY,因為 ideally 我唔想佢為分數而學習,同時我預左咁 free 既環境佢學習既 efficiency 會低。一如我預計,so far 系CKY 既日子佢遊戲人間,好多時要鞕佢先做野。不過CKY既環境亦比到佢空間 explore 唔同既野。唔一定學術相關,甚至有時係無謂野。什麼地殼變動、pokemon weakness/strength,乜都講下其實唔錯。

每個 curriculum 都有佢既 plus and minus,冇乜邊間學校會讀壞人。宜家兩個 options 都咁正,邊間適合我呢d外人真係幫你唔到 如果 take YW 就好難夾時間去一齊旅行

PS 網上兇狠就RS,現實生活只係C2
PSS bimmer 都唔少好野

lambeanmama 發表於 21-3-28 16:51
其實你當佢係以前嘅「會考」同「高考」咁去睇,會考上唔到中六,以前都無得考高考;但無得考高考又不代表 ...

好多家長對「傳統」都有一份執著,而 CKY 卻未經歷時間洗禮,好難改變到佢地主觀既解讀。

面對情況類似,相當%學生流失、但歷史悠久既 SSC,升中版家長自自然然認為流失左既學生係去左外國升學。咁唯有等時間証明 CKY 既價值,如果真係有需要証明咩。

當然我都會補句,每年 IGCSE 大約 9x% A*-C,要 meet 到 3B3C 我唔知有幾難。

Fishy1122 發表於 21-5-17 23:22
想了解下CKY 嘅中文同數學係咪淺過普通津小程度?如果中途走喎啲係咪都係去國際學校多,或者去外國?
...

雖然「淺」係外界睇到既果,但咁形容並不恰當,係大家既 approach 唔同。唔少家長覺得作為 PIS既 CKY 係 local school,實際上 CKY 係非本地學制,我會形容為 localized IS,學習模式跟本無法跟 local school 直接比較。所以你話中途轉走,一定係 IS、overseas 適合。

中文為例,CKY 既模式係靠睇圖書去學習,抄寫好少。家長如果唔扶一把,要小朋友跳返去local school 既遊戲規則,只能說較難系初小跟得上 average local school 既程度。

數學花好多時間去認識個 concept, year 2 就黎完都未見要背乘數表,Eng problem solving 較多。插過 IS、做過 assessment 就明咩一回事。

even 英文,若我細B做一份 local school 既試券,未必會好高分,但實際上細B英文程度比 local school 既大B高兩到三年。local school 既遊戲規則係一個問題只會有一個答案,但現實唔係。
‹ 上一主題|下一主題