用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

原帖由 mmak 於 09-6-12 04:58 PM 發表
Hello jjbaby,

原來你都SC家長..

jjbaby & NatalieMaMa,

我好希望畢業禮唔會取消啦, 我識有mami 佢小朋友係正停課時間行畢業禮, 佢地幼稚園已宣佈取消, 仲唔會補返... 佢超級失望吖....

...

我竟然無留意呢個topic,現在先報到,小女同是from SC ,HI!all -- 如果真係取消畢業禮,真的非常非常失望,囡囡負責帶操和有幾句說話講,所以5月份老師已燒了光碟給她回家練習,她非常高興,不停話她是最重要,不能有錯,而家佢每天都練,若取消她真是超級失望

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-11 11:10 AM 發表
我尋日去到, 阿女都好開心, 買咗好多嘢,  瑪利諾公仔,公仔冬季校服,頭飾,膠folder等.阿女尋日已幫公仔換咗幾次衫, 夜晚仲攬住個瑪利諾公仔一齊瞓添... ...

咁似我個女嘅,她超喜歡MCS,超喜歡MCS公仔

原帖由 mmak 於 09-6-14 12:43 PM 發表
鎧惠,

係咪 普通話嗰篇"致謝詞" ??

照幫小朋友練啦, 希望唔會取消吧.....

唔係,只係自己嗰班表演時,有一段出塲時需介紹的一小段,不過佢都好認真

原帖由 momochiu 於 09-8-3 10:37 PM 發表
Hello!  1B girl too...better keep in contact!^__^
My girl's name is Claudia Leung.

My girl's name is Tiffany Chan.
都係 1B

原帖由 mmak 於 09-8-9 12:07 AM 發表
muimuiyan,

用依個表好唔好??

1A1B1C 1D1Esam_sam_ng鎧惠 (Tiffany Chan)NatalieMaMa (Easter)sky123456789 (KELLY)jjbaby0307 (Jessica)Yiu-Hang (Joslyn)Felicia726kellymami (Hilary)lola2008momochiu (Claudia ...

Good idea!  Thank you!

原帖由 mmak 於 09-8-17 11:04 PM 發表
新天地本寫字冊, 我欠1本 (1上2冊)
Little chick chick, 都未有吖...

想問吓大家, D 中文 readers  小朋友睇完有無做埋D練習??

乜要做架咩,死啦...我靜係叫佢睇咗D書!

原帖由 mmak 於 09-8-9 12:07 AM 發表
muimuiyan,

用依個表好唔好??

1A1B1C 1D1Esam_sam_ng鎧惠 (Tiffany Chan)NatalieMaMa (Easter)sky123456789 (KELLY)jjbaby0307 (Jessica)Yiu-Hang (Joslyn)Felicia726kellymami (Hilary)lola2008momochiu (Claudia ...

我個女Tiffany 話Claudia Leung 排隊係排佢隔離L13,Zoe係 5號,Tiffany坐第二個,佢後面Eunice再後面係傲雪再後面Zoe (第一行最後).......
唔知點解Tiffany話老師都係叫傲雪中文名,所以佢唔知佢英文名,?定我個豬仔仲儍儍吓呢,佢又話班中有二個Tiffany,一個就係佢自己Tiffany Chan 一個係Tiffany Yeung
好似話中/英/普的校際朗誦節班代表在選拔中
仲有1B 的料再報

原帖由 mmak 於 09-9-7 05:05 PM 發表
我估吓咋....

PTH = 普通話
GS = 常識堂, 我嗰班寫 GENS

LILE,GENS  /  CL,GE  - 又係乜呢?
LILE,GENS 同GENS 又點分呢?

THKS!

原帖由 mmak 於 09-9-10 09:31 AM 發表
我啱啱收到學校call, 我有份做lunch helper
好開心....

我未收到,唔知有冇份,你揀咗邊日去,你是否自己揍放學,若係可以打個招呼

原帖由 mmak 於 09-9-11 04:05 PM 發表
momochiu,

18/9 開會吖.... 到時見..

我係 wednesday / whole year,18/9 見

原帖由 好命婆 於 09-9-17 04:45 PM 發表
Hello!

各位MCS家長, 我想知道返學同放學時間?

summer schedule - 7:45 to 1:15
whole day  schedule - 7:45 to 2:50(Mon to Thu)
                                 7:45 to 3:00(Fri)

原帖由 mmak 於 09-9-20 11:11 PM 發表
momochiu,

我囡本手冊寫《我的家》+ 默補(一)

我估 默補(二)係下一次, 但如果有時間我都會幫個囡溫定先... 原帖由 momochiu 於 09-9-18 22:01 發表
想請問1B ...

我女女早上默全對,到晚上就唔記得幾個,撈亂幾個,真攪笑,呢幾日都要繼續努力,加油嗱 - 大家

原帖由 mmak 於 09-9-30 10:30 PM 發表
其實85分都好難攞....
功課全部做啱晒都係得G+....

中文默書錯1個字扣5分吖...
愈跟得多睇得多我囡D錯字, 我就愈驚....

我發覺自己好似無讀過書咁.....
D中文字嘅寫法, 筆劃.... 我自己好多都寫錯架..  ...

非常認同,D字寫法同我哋唔同咗,睇嚟我哋要再同佢哋一齊學一篇,將自己之前的抹晒佢,我都試過教錯個女,番嚟都嚇一跳。
‹ 上一主題|下一主題