用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **腓力堂愛鄰幼兒學園**各位Daddy Mami 一齊入嚟傾 ...
go

**腓力堂愛鄰幼兒學園**各位Daddy Mami 一齊入嚟傾吓la!! [複製鏈接]

HI 各位, 

你地好, 我細佬淳淳會入喜樂組啦, 到時大家可認識下先, ! 

我地9月1日返, 我大女以前是在愛鄰畢業, 讀了3 年啦, 玩在3 年級 ! 

系呀 , 請問你地D 被袋在哪裡買???? 

今年喜樂有陳老師教, 好好好的, 我大女在和平組都是她教, 大女十分喜歡她,!

原帖由 babycherry22 於 08-8-26 19:52 發表

琳琳昨天同我地玩時,向後跌,撞到後腦
同佢上了仁安看急症,照了x光,好彩冇事
醫生話差少少要連針

好彩我同佢用冰"膚",先冇咁腫,流了好多血,嚇c我 ...

琳琳有冇事ar??

記得要介口呀 , 雞蛋 , 牛肉唔食得, 我細佬都試過不過在前額, 現在都有小小傷痕 !

個次又時流很多血, !!!

原帖由 square72 於 08-8-27 13:50 發表

你好ar!! 曦曦都係喜樂組ka!!
我買左兩個被袋呀.. 一個係顯徑街市買ka!!
另一個就係琪媽幫我去車既~~

曦曦MA, 請問你在顯徑街市買的被袋好不好, ?>>
因為我想買過新給淳淳用, ! 

原帖由 silvia_yu 於 08-8-27 12:57 發表
hello...
cherry....琳琳無事嗎???

琪琪下個星期一開學喇...
我今日會去拎個被袋
因為我搵左間舖可以係佢到"簡"完布後
佢再幫我車埋...埋單都要$79呀

SILVIA :

$79 你車一個還是2個, ?????

想問問大家;

你地是不是會同小朋友帶多一套衫褲, 你們會 帶自己衫, 還是校服呀 ??????

原帖由 silvia_yu 於 08-8-27 18:43 發表

$79得一個咋
不過車出黎都唔錯wo... ...

?ib_____D41ia6VDo

真系好靚呵, 不過貴小小, ! HE HE !

原帖由 silvia_yu 於 08-8-28 08:55 發表
哎呀...仲有幾日開學喇...好緊張tim
琪琪已經不斷話去鄭老師到返學
真係希望到時佢會唔喊啦
大家如果見到我...記得同我say個hi呀
我會每日大概8點10個字送到學校
琪琪將會入良善組呀... ...

好呀 , 一定會, 不過LOOK 唔清楚張相, !

原帖由 square72 於 08-8-27 22:37 發表

我會放定一件風褸, 一套校服, 一條底褲仔係書包到ka!! 瀨咗尿都可以替換~~ 我試過只放校服, 沒有底褲仔... 曦曦嗰日放學時就沒有穿底褲仔la!! mouth:" />

O廿你買了2 套, 還是3 套呀 , ? 我買了2套, !

底褲仔, 襪仔會放埋入書包先, ! 

原帖由 square72 於 08-8-28 14:02 發表

原先, 我只買了2套.. 但後來發現.. 若瀨尿濕咗.. 兩套都需要洗時, 第2朝校服會唔乾呀!! (可能因為我7,8點先番到屋企) 所以我後來買多咗套ar!!

系啦, 我都驚唔乾  !等我LAM 下買唔買多套先, !

HE HE 我細佬是喜樂組方 H 淳, !!!!!

總有想問下大家, 要不要帶毛巾仔, 唔記得問, ! !!!!!

原帖由 wong0211 於 08-8-28 23:28 發表
Hi, yanyvonne

我仔仔現在都係返喜樂組, 住大圍, 你是否都係住大圍, 大家認識吓, 好嗎

我都住大圍, 是嘉田苑, 你地大家呢???? 

原來不用毛巾, THANKS 大家, ! 

星期一淳淳返學啦, 好緊張, 唔知他喊得內不內呢???? 

有點擔心, ! 

原帖由 silvia_yu 於 08-8-29 10:19 發表

最緊要無事
錢洗左事少...最重要check完有個安心先

是呀 , 小朋友BOB 親個頭好大件事, 一定要CHERK 清楚 , 還要回家留意一下她情況 呀 , ! 

原帖由 silvia_yu 於 08-8-29 16:39 發表

HELLO....
琪琪都係星期一開學呀
我呢排日日都係咁同佢講
"就黎返學喇...到時要叻女唔好喊呀!!"

好都有同細佬講, 你好D, 女女D 大,應該明, 我細佬好似唔明, !

原帖由 esther_lam_ny 於 08-8-29 14:11 發表
各位mami你地好,  我仔仔同99住大圍, 我又唔熟大圍, 請問大圍有什麼好的幼兒/稚圍呢?

又聽講報小學要跟住址, 咁請問大圍有什麼好的小學呢?

唔該晒!! ...

愛鄰,& 明愛都是好好幼兒園, ! 你可了解下, !

幼稚園有孫方中, 東華三阮馬陳景霞 ,,,,聖心就咪讀啦,

小學是跟住的地址 的, 大圍都有好好學校 , 沙官, 迦密, 陳元喜, 都是唔錯的, !

[quote]原帖由 square72 於 08-8-29 12:07 發表

我住新田圍ka~~
放心la~ 學校咁多玩具玩.. 又有老師同同學仔係到.. 淳淳一定會好開心ka!! [/quot
e]
////
你咪要自己坐車過來上學, 放便嗎????? 點解唔坐校車.?

琴日好忙呀 , 淳淳第一日返學, 好緊張 ,
一早同他飲完奶奶, 穿好校服, 同淳淳影了幾張相, 我們便出門口返學, 淳淳有自己背書包, 休都幾開心, 我沒有用士的車, 所以有一半路程都要抱住他, !

差不多到了學校 , 他都沒有喊, ,上到學校了, 我地住了一陣,,,, 我LAM 住等他LOOK 下D 環境先, 後來我問老師入得去未, 老師話OK , 好想抱淳淳入去時, 他知道了, 不斷叫[ 媽媽} 跟住喊到收不到聲,,,, 老師抱了淳淳入去啦, !

後來我因為有D文件要交給老 師 , 所以等了15 分鐘才離開 , 走時, 我叫老師幫我LOOK 下他有沒有喊, 老師口話有, 不過是小小個D , 叫我放心坎啦, 11;00回來接他, ! 我只好回家, 一陣來接他, ! 

終於10:45 分啦, 我帶了士的車去接淳淳因為接完他後要出去接家姐放好, 一路都有小小擔心, 唔知他喊了幾內, ! 

到了學校 , 有一班家長等小朋友放學, 我都是等了一陣, 老師 拖住淳淳隻手出來, 他一見到我, 就立即喊叫我抱抱 & [ MA MA ] 跟住問了老師 , 他有沒有去[ 尿尿] 有沒有飲奶奶, 老師話他一路都有喊, ONLY 玩[ 集體遊戲時, & 唱遊時沒有喊 , 老師話慢慢來啦, 我望住淳淳, 安撫他,讚他叻仔, 好乖, 等他有d自信, 明天希望好d 啦, !

跟住去接了家姐, 回家後, 都有問下他, 可能他太細, 未識表達自己感受 , !

原帖由 babycherry22 於 08-9-1 21:30 發表
呢2日好累~~

星期六去了西貢半月灣swimming,玩沙玩下水~~
琳琳不停問頭頂的"lung"會不會入水>.

我都好內沒有去啦, 因為有2個小朋友要帶很多野, 所以沒有去啦, 通常現在去泳池游比較方便 ,,,, 小心身體呀 , ! 有沒有事呀 ,!

各位, 現在你地幾點放學呀 ? 等我認識下你地,

我細佬今個星期放 11:00 ! 我短頭髮 , 如look 到我, 找我啦, !

原帖由 square72 於 08-8-30 12:31 發表

係呀!! 要撘巴士去學校呀!!
學校今年冇校巴ar~~
同埋咁細個.. 始終自己送番學會安心d~~

沒有校巴啦, ,, 你要辛苦dd啦,  我都是同淳淳行15分鐘到去學校, 都ok !

原帖由 square72 於 08-9-2 13:02 發表

但好彩屋企有巴士可以直接去到.. 落車行2,3分鐘就到..
曦曦都係自己揹書包番學放學... 落車都係自己行番學校~

她好叻 , 她現在習慣了嗎, 有沒有自己食飯 ? 下午肯不肯訓呀 , ????

唔系要, 遲小小學校實有活動 , 大家可以見面啦, !

想問下上個月有沒有開生日會呀 ????
‹ 上一主題|下一主題