用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍樂民幼兒園09年N1同學仔入嚟做個朋友啦^o^ ...
go

救世軍樂民幼兒園09年N1同學仔入嚟做個朋友啦^o^ [複製鏈接]

Hihi,

我個仔又係0701B 呀, 今年9月返N1. 以後大家交流下啦..

原帖由 tszfungkaka 於 09-2-10 02:30 AM 發表
1) Issac仔 (07/07)
2) Adrian (04/07)
3) Elvis (01/07)

Hi hildakam,
放心啦, 一定有人睬你既, 呢間幼稚園咁多人想入. 不過有時我都覺得幾誇張, 要bb幾個月大就報名, 仲要爭到頭蹦. 其實事實有幾好, 真的要入讀後先知. 我都好期待緊bb返學.
本來我bb都係黄埔有幾間收左,其中一間差點就去交留位費, 點知收到救世軍既信去in, in完即時佢話收, 所以就放棄左黃埔嗰間.
你第2胎預產期幾時呀? 恭喜晒.

原帖由 hildakam 於 09-2-11 12:10 AM 發表
HI, 咁多位, 大家好呀~~我幾驚開呢個topic冇人睬我呀!
我住上鄉道, 番學都近ga, 我而家陀緊第2胎, 揀呢間學校除左因為口碑好, main point係方便我揹住妹妹都可以帶哥哥番學放學~~本來已有其他幾間n1都收左, 亦交 ...

回覆 # 的文章

我都唔知原來佢地只收20人, 同聖三一一樣, 真係.....

Waiting 聖三一排第一, 應該都有機會收喎..
我個仔被reject左, 因為佢in個日同個小朋友爭野玩, 我都知衰梗架la.
不過,你講得啱, 佢地學費太貴, 係咪真係值呢? 真係見人見智.

救世軍open day 我又係帶埋仔去睇示範, 佢又係坐定定睇無乜嘈, 個老師都話佢乖, 可能咁樣in 個時老師都認得佢, 跟住in完就話收啦, 都不知幾開心.

仲有,我估如果bb識得初步去廁所, 都應該會加分既.

原帖由 dragonpork 於 09-2-12 11:18 PM 發表
我打過電話問, 我依家o係聖三一waiting list 排第一 .

不過, 我諗我都唔會返o個度啦.. 價錢差好遠

有呀, 之前返過間英文playgroup, 但唔得, 所以無再上.
宜家返緊語文故事班, 係馬頭涌保蘐兒童會.

原帖由 dragonpork 於 09-2-12 11:20 PM 發表
想請問大家有無俾bb返playgroup?

揹一個拖一個都幾辛苦架, 最怕落雨天就麻煩, 所以話做媽媽真係幾偉大架

原帖由 hildakam 於 09-2-11 03:55 PM 發表
係呀, 我有d朋友住TKO, 一出世去報都已經話冇位, 起碼排3年添呀~~不過佢都算冇話專收大仔細仔咁老土, 至少呢樣我覺得比某D學校好D~~
我有朋友係6月仔, 08年11月先交FORM, 12月就IN, 開頭我都諗...唔係咁唔fair呀? 我 ...

係中文故事, 但係都有夾埋一些唱歌仔做動作, 做手工, 認識五官同埋天氣等.如果小朋友無返緊playgroup, 我覺得都ok, 價錢都算平. $900/8堂, 你打去問下.

原帖由 dragonpork 於 09-2-14 06:11 PM 發表
請問個語文故事班係點架?
中文加英文? 定係純中文?
小朋友淨係被動地坐係度聽, 定有埋其他activities?

hi alice00,
we have talked before, do you remember?
you are welcome to join us!!

原帖由 Alice00 於 09-2-13 03:16 PM 發表
hihi, may I join? for there is no post for 2009 K1~~:)

我會揾英文playgroup俾阿仔上, 但到宜家都揾唔到, 有無好介紹呢?

原帖由 dragonpork 於 09-2-14 06:18 PM 發表
hmm... 我都返咗幾期幼潛架.. 因為有好多嘢我個仔跟唔上進度, 上咗之後可以返屋企做多d練習, 所以我又覺得OK 囉.
之後都有返kindermusik 同埋一d英文 playgroup, 依家就又返緊基督教服務處搞o既兒童樂園. 又係一個 ...

一定得既, 加油啦!!

原帖由 hildakam 於 09-2-13 04:08 PM 發表
係呀, 仲要行樓梯呢...(我住唐7樓) 諗起真係人都癲!!!
所以話....我希望我搞得掂啦~~^o^

好呀, 揾到好野記得話我知啊.Thank you.

原帖由 dragonpork 於 09-2-16 09:01 PM 發表
我都搵緊. 以前可能做o既 research 唔夠多, 返o個d都幾貴.
依家要搵下有d咩係有效又抵o既.. 搵到料就話俾你聽啦

Hi alice00,
so your girl is studying K1 in SA, that's good........we can ask you if we have any questions.....

Talk to you again.

原帖由 Alice00 於 09-2-19 10:01 AM 發表
hildakam, u will take care of two urself ar? quite a great mami~~~Add Oil~~~

dragonpork, mine is a girl (0611b). She is taking N1 in another nursery not SA as there is no seat left for her when appli ...

Oh.....sorry.......anyway, will see you in coming Sept in SA.......hehe

原帖由 Alice00 於 09-2-19 05:32 PM 發表
Prudencelamlam, will start to k1 in SA in the coming sep. not right now already ar^0^

其實啲什麽playgroup或者咩班學嘅都係差唔多, 所从我覺得要細心啲留意下自己仔女真的需要什麼才去報讀.
如果唔係就浪費金錢啦.
聽你講英協好,我都想睇下啲資料, 有無website?
我之前揾到間'Little Monster Learning Center' 唔知好唔好, 有無意見呀?
http://www.####.com.hk/index.php

原帖由 hildakam 於 09-2-21 12:06 AM 發表
e? 學前預備班都係咁上下內容啊, 係冇左故事呢part!!

www.####.com.hk

原帖由 Prudencelamlam 於 09-2-25 12:33 PM 發表
其實啲什麽playgroup或者咩班學嘅都係差唔多, 所从我覺得要細心啲留意下自己仔女真的需要什麼才去報讀.
如果唔係就浪費金錢啦.
聽你講英協好,我都想睇下啲資料, 有無website?
我之前揾到間'Little Monster Learning ...

未肯定是否會讀晒4年, 今年會試報其他學校, 睇下爭唔爭到個位囉.....

原帖由 hildakam 於 09-2-21 12:35 AM 發表
係啊, 都係我自己湊, 開頭坐月就有屋企人幫, 但始終我都要自己面對一個對兩個既日子ga la~~ 但其實本來係打算比issac讀半日ga, 不過救世軍真係最近, 所以讀一年先再打算~~

妳地係咪諗住4年都係呢間ga??????

...

Thanks.
其他人咁耐無上黎既.......得閒就上黎多啲交流下啦!
只要關於小朋友既野,咩都講得架, 無須顧忌.

原帖由 hildakam 於 09-2-26 12:39 AM 發表
http://www.britishcouncil.org/zh/hongkong-english-young-learner-kindergarten.htm

慢慢睇^o^

咁快interview? in K1 or N1啊? 劍鳴點in, 講黎聽下.
Thanks.

原帖由 dragonpork 於 09-3-7 05:35 PM 發表
hihi, 早幾日病, 所以冇上來...
知唔知 YMCA 都有英文學?
我唔記得o係邊度睇過, 但係又搵唔返個website...
今日去咗劍鳴interview, 更加覺得阿仔要努力打好英文基礎 ...

講故仔係點樣考架?唔係要小朋友講呀嘛
點解咁遲考N1既? 唔係通常上年年尾至年初in咩?

原帖由 dragonpork 於 09-3-11 02:22 PM 發表
in N1 lah of course.
其實都唔使點準備架... 係playgroup 形式. 三個section. 一個係講故仔, 一個係聽音槳跳舞, 一個係捐山窿.
好快, 我諗唔使十分鐘已經搞掂咗.

好多講嘢叻o既bb o係呢種interview 發揮唔到長處. ...

Do they use English for the whole interview?

原帖由 dragonpork 於 09-3-12 12:39 PM 發表
sorry, 打錯, 係聽故仔!   老師講, 小朋友聽.
呢間係遲d架.. 我都唔知點解. 好似一月先報名.
‹ 上一主題|下一主題