用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N1唔返8月學(只2星期)就無全年學習report?
go

N1唔返8月學(只2星期)就無全年學習report? [複製鏈接]

因我仔9月K1會轉另一間幼稚園, 今早我仔N1老師同我講如果唔返8月嗰2星期學就無全年學習報告, 咁我想知呢份N1報告對於將來考小一是否有大作用?
有無家長有過這樣經驗可給意見? Thanks.
   0    0    0    0

我都覺得出奇, 點解救x軍這類慈善機構辦的學校都會有這種'規條'.

原帖由 七點半 於 10-6-2 02:58 PM 發表
有d小朋友無返n班咁又如何呢?? 所以你又不用太擔心...

不過, 你小朋友的學校又似乎奇怪了一點....我都打算為小朋友提早一個月退學...不過, 無聽過學校話會無report....

...

我有人湊小朋友, 所以寧願將啲學費錢走去報暑期興趣班好過.

原帖由 stephanielum 於 10-6-2 11:16 AM 發表
小一面試主要都睇臨場表現, 就算學校睇都只係會睇K2幼稚園報告, 唔會同你睇到N1咁耐之前既評估報告囉, 所以我覺得讀唔讀埋八月兩個星期學, 睇你有無人湊小朋友同埋成個月時間先開學, 小朋友有乜野好做呢, 無學返無所 ...

我仔學校連上學期的報告都收番, 唔俾家長keep.

原帖由 leunter 於 10-6-3 10:20 AM 發表
我都遇到同樣情況, 女女會九月轉校, 我幫佢申請1/7 退學..老師話咁會無左下學既報告. 好彩上學期既都仲有.

You are right, I think I will just think about whether the school fee is worth 'to buy' the report or not.

原帖由 floppybb 於 10-6-3 12:58 AM 發表
I think the report is not important at all.  It all depends on whether you would like to keep it for a good memory.  Worth it to pay or not is totally up to you.  But, you do have to prepare that many ...
‹ 上一主題|下一主題