用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣浸聯 vs 九龍塘宣小(請給些意見)
樓主: pin
go

荃灣浸聯 vs 九龍塘宣小(請給些意見) [複製鏈接]

我也有差不多的煩惱!當然冇咁叻,只係浸聯 vs 德雅!聽日係 deadline,因德雅聽日要交學費!期間我問左個 friend,佢一對仔女都係讀緊浸聯,佢既分享:

1) 浸聯活動教學,功課都以 project 形式,極需要家長協助!小朋友其實會開心 d ,但如好似我咁係 working mama 就會辛苦 d!

2) 考試冇實質範圍溫書,所以要小朋友平時上堂留心,吸收能力強既小朋友就最好!

3) 考試冇名次!

4) 浸聯用果套英文教學比較特別,低小都係著重 phonics 多於 grammar,所以好唔好真係好難講!我只知如校內英文成績唔好,想搵補習有 d 難度,因未有人 or 補習社 support 倒!

5) 荃灣區 band 1 中學好有限,她女兒正面對升中煩惱!

其實她都幾滿意對仔女響浸聯讀,但佢亦提出如不是全職媽咪會辛苦 d ,同埋中學派位時都幾頭痛!

希望以上資料會幫倒你!

回覆 13# Fionyiu 的文章

yes fion, i've chosen tak nga finally ... btw, 點解你會叫我揀德雅?係咪又係因為升中問題?

樓主,你最終揀左邊間呀?我已選了德雅,亦已寫信比浸聯放位!
‹ 上一主題|下一主題