用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解啲鋼琴老師會越教越勞氣?
go

點解啲鋼琴老師會越教越勞氣? [複製鏈接]

回覆 1# jjhwong 的文章

我都有同樣問題,近排準備校際,情況更加嚴重,阿仔都有話唔學。換新老師真係要講清楚,阿仔只想輕鬆地學,享受過程,欣賞音樂,比賽考試唔係最重要,希望work啦,真係唔想因為彈琴影響親子關係!

回覆 3# miss321 的文章

我個仔確實有佢嘅問題,專注力低、冇耐性但又興趣多多,付出嘅努力絕對唔夠,不過之前已同老師講過佢只想開心地學,不用太push,不急於考試,只不過參加校際,佢最近堂堂比老師鬧,有一次我同佢去,真係鬧足45分鐘!係好惡個種,我一粒聲都唔敢出!

其實我都鍾意老師嚴,但唔係淨係鬧就有用,應該因應小朋友性格、優點缺點用唔同方法啟發興趣令佢進步,不過這只是理想,呢種老師唔知去邊道搵!

您講嘅無錯,問題係用嘅方法,作為父母都知道淨鬧係唔會達到目的,最唔想見到嘅結果係小朋友失去興趣,放棄學琴。

原帖由 miss321 於 10-3-1 11:30 發表
唔付出努力, 又點樣能夠參加比賽? 考試同比賽一樣要求也很高。考試同比賽其實係令現今學生會練琴同埋進步的動力,一係就咩都唔玩,老師大可以hea住教,堂堂陪太子練琴,但學生難有進步。
...
‹ 上一主題|下一主題