用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【48網】 派位結果 、叩門 ……………… ...
go

【48網】 派位結果 、叩門 ……………… [複製鏈接]

官塘官小(秀明道)....我阿女讀緊, ok啦, 吾多功課, 吾算谷~

派得吾好..吾好灰心, 努力叩門...舊年我都經歷過呢關...派第30志願, 我唸無人衰得過我...捱過叩門關..又一絛好漢~ 哈~

藍循 & 油基...舊年兩間我都有入紙叩門...不過兩間都吾SO我~ 連IN都無份~

回覆 2# 2boysmami 的文章

呢兩間我無放係第一...可能因為咁所以無得in掛~

回覆 2# raintsy 的文章

官小當年等到最後先通知面試..仲要係好急咁通知你, 上午通知你下午in.  當年阿女自己入去in, 一間房有幾位小朋友...負責in個位吾知老師定主任比張咔阿女問佢係咩野, 阿女個張咔係復活蛋, 阿女就答復活節, 跟住仲有寫吾知字母定咩野, 同埋要佢寫自己地址...不過阿女吾識寫, 所以衰左~  只係後來阿女幼稚園畢業禮得到個什麼品學優點獎, bk網友好好人教我寫多封叩門信attach埋張獎狀比官小, 又好好彩後來佢地有個位...就收左我阿女~  懷舊年官小收到400張叩門表, 再撰20位來in, 然後只收10位...其實都幾有難度~~  最緊要小朋友肯答, 又有禮貌~  祝你好運~

回覆 1# chumamma 的文章

無in家長
官小..吾算谷, 不過老師都幾惡, 學校都幾嚴...

派得好差咩?  派左去邊間?

叩左邊幾間呀?  不過官小好遲先in.

原帖由 chumamma 於 11-6-10 09:30 發表
in 咗好幾間, 間間都無晒聲氣, 唉 !

回復 1# lsy9255 的帖子

好快出來...機會好微~
當年我阿女in德田李預兆強...又係好快出來~

收個d係會in好耐...上年有人in左個幾兩粒鍾先出來...最後收左~

回復 1# lsy9255 的帖子

你派左邊間?

上年我入紙叩門9間學校..只係油基同藍循無得in.  我吾理咁多, in得幾多得幾多...起碼多個機會ma~   may be你試下寫多封叩門信比學校..可能到佢地有位(有人放棄學位)呢~~  我好明白你心情, 吾好灰心~~  上天自有安排~

聖愛德華...呢間我上年都有in...不過印象mama...小朋友in時, 家長就係另一邊聽佢地講野...講學校點叻點叻, 個位阿主任先生成個飛仔格咁...不過又聽講學校都好free, 同埋考試時老師會比貼士學生...我個鍾點佢個仔都係讀呢間..佢叫我千其吾好撰呢間...佢個仔讀到好壞..不過又可能關"人"事, 可能係佢個仔自己問題~

聖愛德華...上年聽完講座我都對呢間學校mama~  

原帖由 tracy0927 於 11-6-12 23:19 發表
據我所知,油基顯已經衰左,因為6.10已經有人可以面試了。我都無收到電話有得IN。我都去了油基法筆試。本來聖愛德華我入到第二輪面試架,但同油基法筆試撞左,所以無去IN。因為聽講座的時候覺得間學校好注重校外比賽的成績。 ...

如果比我撰...我會撰聖安當~

原帖由 tracy0927 於 11-6-12 23:25 發表
我住油塘,呢幾日幫阿女叩門,月華街基法已經收左,油塘基顯已經衰左。油塘基法星期六已經筆試。如果OK16號前再通知面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124。我還另外叩了聖安當、陳 ...

係呀~ 家陣學校教野係青蜓點水式教法...

原帖由 chumamma 於 11-6-13 08:58 發表
我會選近的聖安當、陳呂重德, 因為時間好寶貴。而家個個小學生都係話無晒時間。

今次, 我的 target 都係選近學校, 不選遠的, 不選坐校巴。  寧比錢請私人補習, 而家間間小學課程都係鬥深, (怕剎校) 又唔會教, 只係青 ...

回復 4# Raisin 的帖子

今年叩牛頭角基顯要考試咩?  上年我阿女叩門in時只係單獨入房in...問下問題咋~

回復 3# MW9919 的帖子

去到收叩門位...更係撰過先收啦...之所以兩間李兆強係最早in既...撰左剩反先比人..

回復 1# keroppi925 的帖子

又係樂善堂楊仲明...我個女上年又係派左呢間~  叩門有無消息?  吾好灰心...寫多封叩門信比學校...可能有機會嫁~

基法, 李兆強有得2nd In...基顯收左~~~ 你真係好good luck~

原帖由 akina_yeung 於 11-6-17 17:23 發表
交咗五封叩門信, 聖安當, 基顯, 基法, 藍循, 平田李兆強...

基法同李兆強13號打嚟有2nd In, 14號基顯打嚟話己經話我成功了... 藍循同聖安當因為interview既通知己經太遲, 我唔想再三心兩意所以拒絕了...

我覺得自 ...

藍循仲高傲呀~~

原帖由 akina_yeung 於 11-6-17 20:26 發表
油塘基顯...

其實呢一區對我嚟講係brand new既一區, so far面試咁多間我覺得基顯比較友善, 而校園比新, 亦比較近住所...

囡囡喺呢一間面試既候答錯數學問題架, 不過最後都成功, 我覺得呢間學校唔單止重視學業, 亦 ...

我老公成日講呢句 "讀到書既係邊間學校都會讀到書"..

原帖由 akina_yeung 於 11-6-17 20:30 發表
其實top幾我真係唔清楚, 好學校也會有壞學生, 壞學校也能出高材生...

收到循道徫理面試通知, 我也想了一會, 但就是不想讓囡囡將來太過吃力在讀書方面, 所以還是拒絕了...

作為媽媽, 盡量為囡囡預備一個良好的學習 ...

其實藍田個四間傳說中既四大天皇...兩間李兆強, 藍循 同油基...除左油基, 其他3間都係死谷難谷...谷到你云~~

原帖由 akina_yeung 於 11-6-17 21:52 發表
係囉, 我真係唔明, 教職人員, 連少少telephone manner都無, 真係好激氣...

油基...上年我連in都無得in, 不過我又喜歡油基呢個安排, 岩既先in, 吾岩就吾in, 無謂晒大家時間~~  

原帖由 joycewpy 於 11-6-17 22:04 發表
原來基顯已經通知人成功左,即係我衰左lu,咁我唯有去基法註冊,買書同校服
‹ 上一主題|下一主題