用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁
樓主: alanyue
go

真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁   [複製鏈接]

fixedstar99 發表於 16-11-12 01:23
回覆 HappiMom 的帖子

德望英文口語如何?

"英文口語"老實說說跟CKY差一個grade, 如你們有機會分別去看兩間學校的function, 一看學生做的MC便會好明白。

補充:基本功還是GH勝

babysoon 發表於 16-11-12 07:49
嘩!如果細仔入咗TSL 就一人一間學校。勁

希望22/11和25/1可以係這(emoji)報喜

fixedstar99 發表於 16-11-12 01:29
回覆 IICHENG 的帖子

IICHENG, 仲想請教你,以你所觀察,CKY同德望在培養小朋友某些soft skills方面,有沒 ...

其實GH這幾年已在調整課程,小了點書加多了project and presentation, 數學課程也比之前難,有時已漸漸不再傳統,加上中學部來了一個外國人校長,老實說說我反而不太喜歡沒有了以前的傳統文化。

babysoon 發表於 16-11-12 08:31
阿仔如果tsl 有offer 會take ?
不過考慮cky 嗎?

CKY學費貴行IB一條龍,但阿仔我傾向選DSE,所以有offer先考慮

babysoon 發表於 16-11-12 12:46
明白!我都有你個concern

我女今年都係考

LMC我沒報,我會揀CKY.

3hearts 發表於 16-11-12 13:15
may u share why u dont like the change? is it becoz teacher support is not enough for more project b ...

我對課程調整完全沒意見,主要是校風沒以前的傳統。

3hearts  thank you  發表於 16-11-15 00:12

Nowayback 發表於 16-11-14 21:59
我上年就係gh vs CKY , 我主要考慮因素:

GH -

GH -

女校,我自己係傳統女校出身,亦識幾個唔同年代的GH畢業生,呢種女仔多數tough, 成個未來領袖咁,不過我覺得或多或少心理不平衡(冇惡意,純表達意見)

超大班,真係唔係top都冇老師留意到

競爭大,家長之間互相比較,同學之間競爭激烈

壓力大,雙職家長真係跟唔到,去上功課班只會冇晒親子時間

小四開始辛苦,要追中學位,要追表現

做人已經夠辛苦,點解唔比佢舒服多幾年

(用家回答):
其實一定要幫小朋友揀選合適配對的,至於將來的性格很難預估。

越大班係事實,不是最Top的冇被留意也是事實。

但好像我女兒般,她由小一至升中都是她自己努力,默書、測試都是她自己應付,永遠都維持在前面。所以要看小朋友是否適合入讀,免強冇幸福。

CKY -

讀咗兩個半月,非常滿意,觀課後更有信心,通過小組討論,遊戲,共同探索,令小朋友在短短50分鐘可以記得一個topic, 而且係終身記得,不是水過鴨背。

再聴埋劉校長的教學理念,永遠從小朋友的角度出發,呢D學校去邊度搵

功課要家長參與,大大加强親子互動

一個樂器學十二年,又唔會迫你要達到目標

廿幾個小朋友一班,好close, 冇競爭

家長之間亦冇競爭,冇比較,唔會問住你個小朋友D成績,見到面會互讃對方小朋友

IB係辛苦嘅,但從小一已訓練用IB模式去學習,根本唔需要擔心

(用家回應):
在CKY讀書真的很開心,但老土講句一分耕耘 一分收穫。有時候太愉快對一些沒自我要求的孩子來說不是一件好事。加上IB在香港升學的路已越來越窄,除非有打算去外國讀書的。

也是一句小一是配對而嚴肅的,並不是遊戲,影響小孩深遠。

alanyue 發表於 16-11-17 14:58
回覆 bigheadchiu 的帖子

唔好意思,希望你用字小心啲,我唔同意咁叫做"庸人自擾",唔相信你一生人冇如 ...

真係有offer先去問啦,有2nd or 3rd int係吾等如有offer,沒offer就沒必要問了。

IICHENG 發表於 16-11-11 17:02
阿仔只是3rd int, 還未有offer

ymnhappybaby 發表於 16-11-11 14:57
回覆 IICHENG 的帖子

兩個叻囡!!!

我仔仔最後TSL依然係waiting,但好彩最後入到港同。

pbhe 發表於 17-7-21 15:11
支持TSL。但環境GH一流。唔buyCKY。

TSL最大問題是沒有中學backup。

fixedstar99 發表於 17-7-22 10:56
恭喜曬! 我女當時因了解不足同距離問題冇報港同,但自從聽到越來越多關於港同評論之後,我都對好心儀港同 ...

太客氣了,我只是有運氣,還需努力學習。
‹ 上一主題|下一主題