用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子) ...
樓主: crabooo
go

醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子)   [複製鏈接]

crabooo 發表於 17-6-8 14:01
其實我想寫出黎, 唔係叫大家唔好信醫生, 應該要相信自己同埋相信自己既小朋友. 我都唔會推薦任何產品及課程 ...

我同意有一d 醫生會評估時唔夠準確, 但都通常因為當時個小朋友年齡同能力唔及同齡而引致。 有一部分小朋友因為語言慢左, 就會出現發脾氣同社交差既問題, 呢類行為同自閉症好似,但通常訓練完語言能力追倒就變得好正常。所以最終6歲既評估才是最肯定既, 2歲那個評估只係按當時既表現比個名個小朋友, 好等佢可以有服務可以去排隊。而到6歲那個評估, 因為年齡同能力都好明顯, 所以6歲既評估通常都好準。

babylawyuen 發表於 17-6-10 00:22
我小朋友都是言語及沒有眼神交流,玩車,腳尖行路,自轉,眼耳口鼻不懂指,就評估為自閉症譜系。

最為攪 ...

我覺得與其期望醫生評錯, 不如做好訓練改善小朋友能力, 我好肯定只有訓練才能令小朋友進步, 自閉症既人望人既眼神係唔同架, 係有一點空洞喺度, 可能望父母會好d 但望其他野, 好多時都有點空洞。

Olympian 發表於 17-6-10 12:45
不是的。在政府CAC評過是自閉的,這個診斷就不會改。兒子今年9歲。兩歲在政府CAC評為嚴重自閉。安排讀特殊 ...

你講那個心智解讀test 係好出名既test. 而自閉症小朋友就係只睇倒眼前既野, 唔會諗人地點諗。
至於話可否改除'自閉症' 呢個名, 有一個心理學家又講過話可以叫精神科醫check 然後除名既, 但詳情點做就唔知。

Radiomama 發表於 17-6-11 15:14
我最近也為一位小朋友而苦惱,他已經3歲多,讀K2, 每次走入課室都猶疑不決,不知坐那個位才好;要待10分鐘 ...

你覺得他智力正常嗎?有一些小朋友訊息處理比較慢, 你就當他是1997年的電腦, 仍能運作, 但運作需時, 反應很慢。需要感統訓練去提升醒覺度和反應敏捷度。你可以去上下比導師上既堂就會知多d .
‹ 上一主題|下一主題