用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我的兒子是自閉兒童嗎?
go

我的兒子是自閉兒童嗎? [複製鏈接]

我的小兒剛滿2歲....
一向都不太有眼神接觸.....
近哩個月..對父母就多了一些....
但對比返playgroup的小朋友...
就真的很大同.....
會講單字....但未能有意思去表達一件事...
但同年的小朋友都已經可以有意思去表達了.....
他只會跟我們去講話.....
近排發現他好喜歡玩排直線遊戲...
無論書本...積本....都將它們排成一條直線.....
亦不會和同年歲的小朋友一起玩.....
每每上playgroup..就自顧自的玩得很開心....

我想請教各位...我小兒是否有自閉傾向....?
我已約了期...星期二去健康院見姑娘.....
真的好擔心.....
   0    0    0    0

多謝你的回應......

一向我都發覺小兒真的好少眼神接觸....
對父母都還可以...但對同年齡小朋友..就幾乎係0...

佢講單字.....我由小..已經有同佢玩FLASH CARD...
佢對英文生字的認字很好........
之前都有用英文講下red car....black ball之類...
但中文就好少講...要我講一句..佢先會講.....

但近哩2個星期...就發現佢好喜歡將書本積木排直線...
如果你整亂佢..佢會發脾氣....
又會行去檣邊..將眼貼到好近咁睇野.....
仲會鈄視去睇野......

我唔知要點教佢...係家..我應該以咩方式去教佢多d望人呢?

我對自閉真的唔太認識.....但在網上..
有好多症狀...我兒子都有少少....
所以真係好擔心.....唔知點好.....

我聽日去健康院...我都會覺你所講..
一口咬定佢係有自閉...我希望佢地會轉介我去睇專科.....

原帖由 laumyi 於 10-7-5 15:19 發表
每個小朋友  都不一樣   佢沒有眼神接觸   咁妳有無教佢
講野時 要望注人呢 ?

只識講 單字  係語障  定還是自閉呢 ?
積木排直線  咁妳有無教佢  要搭高呢 ?

點都好  去健康院時   記得一口咬定自己個仔係自閉
要講 ...

係...fash card..我而家都少玩咗....
我想知道....如果有自閉傾向的小朋友..
係咪唔識同大人溝通架......
因為我琴晚返Home...問我個仔....
佢叫咩名...佢又識答.....
我幫佢做一d野...佢又識自己講thank you mami....
又會拖我去佢想要我睇的野....
自閉小朋友...係咪唔會咁呢?

但佢又真係成日睇野好貼檣......
又成日排直線......又like fing手....
玩眼...鈄視....

但成日唱歌....首首歌都唱得好清楚....

係Home都會成日望我.....又會望住我笑...
但出街就好少望人.....成日自己玩.....

我都唔知點....總之個個老師都覺佢有dd不同...
因為好少望人.....
搞到我好擔心........

原帖由 ha! 於 10-7-6 09:06 發表
如果你有心做評估, 找健康院姑娘或找私人醫生寫信都得, 但只是第一步, 她們不會評估的, 用她們的信去申請cac的評估, 等3-4個月左右。 其實玩flash card令小朋友注意文字而overlook 其他環境同人物, 我小朋友都係um,  ...
‹ 上一主題|下一主題