用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 VICTORIA 13/3 INTERVIEW
樓主: GAT
go

VICTORIA 13/3 INTERVIEW [複製鏈接]

回覆 43# winisa 的文章

我記得係打電話通知架,
當時我報左星期六,
但無位,佢問我2,4得唔得,
咁梗係都ok, 如果唔係唔知要等到几時...

回覆 50# nggarbo 的文章

我都想知呀,果日見到門口張interview list成
600-700人都有...(我估)

我都未收到信呀 , 希望一陣返到去有好消息la !!
有無申請cwb的媽咪已經收到信呀?

終於收到取錄信, 係am class,好開心, 攪左成半年,終於可以confirm到返邊間nursery

(因之前收的都是下午班,我唔想)

各位未收到信的媽咪,希望大家都會有好消息喇!

我囡囡都係am class, mon - fri ,cwb
有聽人講過海峰園間維記好d,
但我諗遇到邊個老師重要d,
間間都有d無咁好的老師,
我個囡都有返緊pg,英文老師好好,中文老師就...

真係估唔到你會放棄spn,我都有同囡囡報名,如果spn收佢,我就一定會放棄victoria,因為升上小學機會大好多,咁使到時咁煩...

不過最大問題係spn係全日,講真,我唔係咁捨得呀,不過真係收佢先算la

真係唔係好明點解PN都仲要分1,3,5,同2,4班,咁同返PG有咩分別?

hello, eemsfok,

你提到spn的老師要求你囡囡返學時要識講好中文, 點解呢?
我囡囡到依家都係講英文單字為主,我都唔知點解,我一直都係同佢講中文架,係姐姐同佢講英文,但中文佢完全得明, 係唔肯講...

咁你囡囡返左維記之後, 中文有無進步,還是一樣多數以英文溝通呢?
聽過人過維記kg畢業後,小一要補習中文,咁樣似乎有些本"沒"倒置,中文畢竟是母語...

eemsfok,

多謝你詳盡的回覆,你真好人^^

想不到spk和spn的課程會有咁大分別,
你說spn及vic的學生上到k1需要多些時間pick up,
這個都是我比較担心的問題...

當然暫時最好的對策略就是先讓囡囡讀維多利亞的pn,下年再幫他報spk,不過以我所知,很多家長都會咁做...

所以我諗, 如果spn會收囡囡的話, 我就會放棄維多利亞,
因為spk的競爭比spn更大...

而且聽說spn上到st paul convent的比率較spk大
(唔知真唔真)

其實我覺得維多利亞真係一間很好的學校, 我諗你囡囡都讀得好開心,佢係邊間返呀? 我囡囡8月會開始返pn, 係cwb
‹ 上一主題|下一主題