用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2008年升小一生家長區-請進~
樓主: Easy媽咪
go

2008年升小一生家長區-請進~ [複製鏈接]

berry
no la.琴日先同佢睇醫生時順便度埋...真係得109cm 咋
原文章由 berryivyee 於 07-12-17 12:33 發表
林4:
咪信老師把尺bor, 上年手冊登記阿仔成年先高dd乍!c未?睇落你阿仔起碼有113cm ga.

takaratomy
eeeee...原來你識我架
um.......唸下你係邊個先....
我估你係.....
原文章由 TakaraTomy 於 07-12-17 13:18 發表
小林:

109cm都唔係好咩je
靚仔都已搭夠啦~~
哈哈~~

神秘的
TakaraTomy上

Takara
哈哈哈..我知你係邊個啦..咁大個題示..
亞仔一返到屋企就打比我.話你個仔比左包糖佢..
亞仔仲話因為返到屋企先拆黎睇,所以係學校無講多謝...
真低打..
佢咳呀..不過唔係好嚴重,早晚咳幾聲咁lor...
死野..又改名上黎..
原文章由 TakaraTomy 於 07-12-17 14:59 發表
小林:

緊係識你啦
阿囝做咩睇醫生呀?
c火 我阿囝今日仲送咗份佢唔食得既野比佢tim)))))
咁叫佢唔好食留番比你食o勒
(咁大個提示~~~知我係誰啦

...

Takara
咁我都要幫亞仔唸定一個名上bk先得...到時大家yw仔開個新room,亞媽有亞媽傾,亞仔有亞仔傾..
原文章由 TakaraTomy 於 07-12-17 17:18 發表
小林:

我從來都冇改過名:tongue:
呢個係阿囝個account~~
開了好耐
不過小用je
就黎上小學
都係用番佢個名好d.....
佢可能第日自己上黎同各位同學仔交流...交流o麻

...

berry
亞仔已日日問我幾時開party.仲問我----下,要去yw.咁我點開party呀?
佢以為yw都係要朝早返去..
原文章由 berryivyee 於 07-12-17 18:16 發表
Lam 4:
係咪食飽先去YW晚會?
果日阿仔實好開心,踩2轉party, yeah...

easy媽咪
我地係返學校個party咋.. 大人無份架
原文章由 Easy媽咪 於 07-12-18 10:39 發表
妳去邊處party呀, 我又係去完party去yw呀

男仔要高大威猛先得架麻...
靚...留番比女仔啦..
原文章由 Easy媽咪 於 07-12-18 10:19 發表
嘻...靚仔已經夠哂

拎邊隻旺旺呀 有好多款架BOR..

原文章由 Easy媽咪 於 07-12-20 11:18 發表
個個渣住包旺旺 好特出喎 咁叫我仔渣住啦

JVC2002
無問題..我會向你報料..
大家有靚相機就記得帶啦..
原文章由 JVC2002 於 07-12-20 09:58 發表
Hi all mama ,

I can't join tomorrow party's night. Be
happy ! Merry X'mas !
(p.s. remember to bring camera ar...he..he)
Thanks again to Lam 4 報料
JVC2002

睇黎大家都好鐘意SHOPPING..
我都係架..差不多每日LUNCH後都去SHOP下先再返工..
呢排仲要係ON SALES..更加忍唔到手...
原文章由 Easy媽咪 於 07-12-20 09:49 發表
嘻...再著多幾件衫唔止24kg
妳又係shopping狂 , 今日jusco 感謝日我又去掃貨喇, 今次要買好多玩具用黎做聖誕禮物呀

我今日唔記得帶最重要果樣野------相機呀...

原文章由 berryivyee 於 07-12-20 13:05 發表
MERRY X'MAS  d HAPPY NEW YEAR!   

morning all:
講番21/12果晚,真係幾攪笑...成班小朋友等我地班c 9吹水時.走黎走去..明明唔識既.都可以玩一餐..睇見佢地唔使十分鐘就熟落左.真係放心晒..
easy媽
我果晚發現每個classroom都有個洗手盤既
乜而家d小學咁in既..

原文章由 Easy媽咪 於 07-12-24 11:59 發表
相信大家都好忙, 我都一樣, 公司都好多野跟, 偷左小小時間入黎say hi 咋.

果晚我地完左, 拿左包旺旺, 即刻見到好多網友喇, 都好得意
雖然我地一班只得幾個小朋友影相, 唔緊要啦, 下次有機會再影過 :vi ...

EASY媽
唔係我細心..係你大力個同學仔DADDY講比我知我先留意到咋..
你快D同我向大仔收下料..
原文章由 Easy媽咪 於 07-12-27 11:18 發表
嘩, 果然妳夠哂細心喎, 等我回家問問個仔要黎仲咩先

講到食野慢..我個仔都肯定榜上有名
第日返小學.仲早要佢起身,都唔知比咩塞飽佢好..
原文章由 Easy媽咪 於 08-1-5 22:04 發表
小lego老豆
食野慢我細仔一樣, 真要想想計 , 可能比佢食住一半先, 留d放在食物盒, 等佢第1個小息再食咁啦!

BBMama
講到學校既午餐,之前easyma同p2家長都講過架
學校係有飯堂供應學生既lunch box,聽佢地講仲幾好味tim架..
原文章由 BBMama02 於 08-1-6 12:10 發表
Re Breakfast
My son have problem with breakfast also ... he
just drink 8oz of hot milk and won't eat anything.  He said he don't have appetite so early and will eat a piece of bread during recess.  Ea ...

琴日打過去問校車..
我黃大仙區.上車時間約7:00..好合理..
但.......放學落車要~~~~~~~~~3:40
原文章由 lfhh 於 08-1-9 16:08 發表
我是個working mom而且星期六都要返工 (til 1:00 p.m.), 是否就沒有機會陪到阿仔星期六返學校上課外活動呢?:cry: :-|

Hi Easy 媽咪
乜咁大件事呀
而家好番好多未呀..真係要好好休息呀.
祝早日康復.

原文章由 Easy媽咪 於 08-1-19 10:18 發表
jvc2002, berryivyee, momo & nk媽

多謝妳地關心, 今日身體好左好多, 只是不能活動太多, 還要多點休息.

其實在這個病發現時, 剛剛英華收了細仔, 個人冇咁緊張後, 病就出現眼前, 感謝神, 為我安排, 不讓我有太多事 ...

Hi Easy媽咪
祝早日康復.
你一定好忙啦.大仔細仔都參加左校際...
我仔呢排都忙於練比賽歌...好似我仲緊張過佢..:;pppp:
我都要加緊同亞仔學好普通話先得....唔係真係怕佢上小一追唔上呀
原文章由 Easy媽咪 於 08-2-19 11:10 發表
le幾個星期又開始忙喇, 大仔同細仔分別都有野攪, 細仔下星期參加左校際音樂1級鋼琴比賽 , 而家每日都好認真咁練.

而大仔都有參加左校際音樂節4級鋼琴比賽, 黎緊仲學校評估真係忙路呀!  

...

Hi EvaFong
你仔仔校際比賽順利嗎??
祝你仔仔生日快樂.聽教聽話...

原文章由 EvaFong88 於 08-2-20 10:19 發表
Easy 媽咪,
我個仔同你個仔都係2月喎"祝alfred, 生日快樂"! 諾諾明天參加左校際音樂1級鋼琴比賽,佢好緊張 !普通話都未開始, 真係要認真諗吓先!

你又要入院, 保重身體! 希望你"身體健康"!

Eva88 ...

berryivyee
祝你仔可以有好成績.
第一次比賽,我地要比多d信心佢地先得,始終佢地仲咁細個人仔.唔怯場己經好好.記得上年我仔第一次參加,我仲好似緊張過佢咁...
今年第二年,有左經驗都好d
不過呢排就辛苦d..練琴時間會長左...
普通話方面,我暫時都係比佢學唱遊班,等暑假期間會再努力.

原文章由 berryivyee 於 08-2-26 08:12 發表
Lam4:
這兩天阿仔算好落力練琴 佢老師一向斯文,少哄他,今次多了鼓勵他,他好開心!Grade 1歌仔佢都要練咁耐,高級d點算?

講到普通話,我地都要急起直追啦!見阿仔唸詩、童謠幾好聽,好開心阿仔不抗拒,好有興趣!:yummy ...
‹ 上一主題|下一主題