用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我很累....
go

我很累.... [複製鏈接]

係,好難,我一向都算樂觀,尋日失落於英華,我都會安慰自己,鼓勵自己,但心情難免難受,始終有期望就會失望。但我覺得都要比時間自己接受既,我今朝特登同老公一齊食早餐,佢話食解慰酒wor,真係苦中作樂。

自己個心仲拿住拿住,平常心只係我既口號,未能化為我既心情,道行未夠。

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 12:19 發表
但今次真係.......

.......真係老貓燒鬚  
飲杯la 我地似唔似怨婦  

其實唔上bk會無咁顛,真既,有時我覺得bk個催化作用都幾大,見人咁,自己又咁,攪攪下,無拿拿多左好多壓力。有時一日唔上黎,果日個人諗野好似理智d。

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 12:40 發表

我都失落於英華, 心情都有點影響. 我的朋友報了的都入唔到2nd in, 我知道後反而心裏舒服一點, 我覺得自己好衰呀! 不過我真的好希望個仔可以同朋友個仔一起讀書.

這兩星期好似特別過得慢. ...

咁你有咩後著呀﹖我只寄望英華一間,因為我屬意九年免費教育既,係見英華幾好就去考下,而家唔得,我個仔交返比政府養

原帖由 Uncle-DOS 於 08-10-9 13:04 發表
最後你會發現政府大抽獎的可愛!

uncle-dos,
如無記錯,你都失落於英華,不如講下你後來既發展﹖而家回顧,你覺得點呢﹖係呢,小朋友讀書開心ma﹖

venus,
第一輪我揀左間穩打穩紮既,希望11月有好消息,咁就好似舊約中以撒咁,「這才得了安慰」

咁響度我要多謝我老公,佢好好,願意睇晒所有資料同熟悉每一個收生程序,但佢又唔會話比壓力我,通常係我睇啱咩學校,比佢過目,佢再比意見。一向唔上bk既佢,呢輪都上黎收風。英華放榜果晚,佢叫我早d休息,然後自己一個等12點,check到就叫我,其實佢好想個仔入到yw,最終無機會,佢失落過我,雖然佢無講出口,但我知佢唔開心架

原帖由 mike0carman 於 08-10-9 16:00 發表

我個人認為唔關亞仔本唔本事問題, 好講天時.地利.人和, 講真, 要打呢場一千八佰幾人嘅硬仗, 即使派父或母上場都未必穩操勝卷啦, 更何況一個祗得五歲嘅小朋友? 即使佢平時表現點好, 臨場亦可能失準, 而個面試時間得 ...

同意,比得小朋友去in英華,父母心中都有個數,個仔一定唔係符look果種。但表現既野好難講,我地大人都有失準,何況五歲既佢地,其實肯自己行入去面對interview已經好叻仔,值得父母鼓掌,當年我地,五歲仲拉住阿媽衫尾。

響第d topic見到,林校長話喜歡小朋友唔好爭野講,人地讀故事要尊重人,望人,唔好只掛住自己,數snoppy又要心數,唔好數出聲,又唔好數到出校長室等等....老實講,呢d表現都好淑女feel下,5歲男仔既真性情唔係咁,除非well train過。

原帖由 BBR 於 08-10-9 17:01 發表
我有朋友叩門得,到時試下啦,因為到下年6,7月個小朋友大D到時表現又可能唔同左

你朋友都係唔入2nd round而叩門得﹖機會唔係去左3
00個落選人到咩﹖anyway,我未諗行唔行呢步,多一個希望,亦係多一個機會失望,果種被飛既失落.................雖然明知同自己能力無關,只係僧多粥少既問題,但都係控制唔到自己,個心拿住拿住。

原帖由 hannah616 於 08-10-10 11:34 發表

吓!佢要求咁表面既?
小朋友得5歲,邊度得咁世故?
你估見工咩?

係呢,呢D料你在那兒知的?
你識人在裹面教?
我有個Friend 個friend在褭面教,
佢話個校長好唔掂,
d老師in完話得果d學生佢又話唔得,
係要自己親自去選,
車 ...

咁又唔好咁講,每個人準則唔同。
內容我響bk睇到既,公開資料,切勿誤會。
我覺得老師負責睇成績,校長就負責第d,
雖然我唔入,但我相信我教出黎既小朋友兩樣都有,就算唔入英華,我教出黎既亦唔會比林校長教出黎既差。林校長固然有佢成功之處,但我作為人母,亦唔會失禮個仔既。

原帖由 lydia 於 08-10-10 15:08 發表
各位媽咪,最近我也為二女張羅明年升小一的事,希望可以分享我的经驗。

記得三年前為大女到處撲,直資、私校乜都報,漁翁撤網,最後做了十多個 profiles (差不多全部一樣,影印的),只要校風好、純的、正派的、出名的、傳统的、活 ...

咁你囡囡最後派左邊間﹖其實我都有兩間楂手,但果時未派yw,我又心思思大抽獎,所以都無去交留位費。其餘我就咩都無考,而家就只有等政府,我都唔知自己有冇做錯決定﹖

原帖由 lydia 於 08-10-10 16:07 發表
阿西
校名不講la。但是油尖旺區我list 中的第7志願。唉!

咁間學校適唔適合囡囡呀﹖最緊要佢返學返得開心。你做左咁多,如果最終去左#7,真係有d心酸。

係呢,油尖旺,唔知你覺得協下點呢﹖我揀左佢做自行收生。自行階段我揀左,甲一乙一都會係佢,但呢間學校既commet都幾兩極化,好果d就話好,唔好果d就話好差。好苦惱!
‹ 上一主題|下一主題