用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自問心頭高,想考皇仁,有咩步署﹖
go

自問心頭高,想考皇仁,有咩步署﹖ [複製鏈接]

原帖由 mrsjacky 於 11-11-3 09:32 發表
而家只係初小,校內band 1頭成績(top 15%),但間小學可能屬band 1 尾(油尖旺區,平均每年45-55%人升英中),拉雲當全港排band 1中得唔得﹖操行a-,當呢個成績keep到去呈分,有學琴同玩樂團,但無獎項,操行a-,想考皇仁,值唔值得用一個自行機會去摶呢﹖會唔會不切實際﹖如果真係有心想考,可以點步署呢﹖成績當然啦,我指其它方面,除左轉去軒小。

其實係想考間成績好操行又好既男校,仲有咩好提議﹖

除左轉去軒小,還可以考慮以下小學

原帖由 heidikl 於 11-11-6 11:51 發表
晤好意思,轉一轉話題,請問皇仁定聖若瑟(中環)難入啲?
因為我鍾情St. Joseph, 我仔仔p.4, 全級~top5-7%, 都算幾出名油尖旺直資英文小學,同名次的師兄都考到男拔或 LaSalle。請問小兒如保持這樣的成績,考St. Joseph或皇仁,機會大不大?
最後請問奧數華夏盃一等獎這些獎項,有沒有幫助?               

St. Joseph 機會較大
‹ 上一主題|下一主題