用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港華 vs 九華
樓主: ivantissue
go

港華 vs 九華 [複製鏈接]

原帖由 To_Ma 於 11-7-6 19:58 發表
點解你會覺得九華drop?會唔會只因有d學校飛升得快,變相選擇多咗,而覺得華仁不再高高在上?咁LS 呢?

原帖由 BookloverJ 於 11-7-24 01:06 發表

上上各學校校網, 搵annual school report睇下, 呢D資料其實好公開.  

校名( 2010部份男校會考成績)

優良率

考獲6科14分或以上學生比例

喇沙

64.0%

74.7%

聖言

52.4%

72.0%

觀塘瑪利諾

50.0%

70.0%

英華

45.1%

72.0%

華仁(九龍)

44.4%

58.7%

長沙灣天主教

43.0%

-

香港鄧鏡波

26.9%

-

陳瑞祺(喇沙)

26.0%

32.3%

原帖由 prettyrabbit 於 11-7-25 19:13 發表

ha ha, agree with you

你們想知.....??

點解名校係名校(講東講西)

原帖由 fallenleaf 於 11-7-26 01:02 發表
這些所謂傳統名校若單靠傳統名校這個名稱而沒有實質成績,不敢相像可支持多久。
係我心目中,名之所以名係包含學生質素和學校傳統。我不是標榜盲目追求成績,但試想想,若SPCC, DGS, DBS, QC等學校沒有成績在背後支持,肯定黯 ...

除了以上四校,以下傳統名校成績都屬頂級  
SPCS, MCS, SMCC, YWGS, BPS, MSS, LSC & SJC

原帖由 lugano 於 11-7-26 19:35 發表

好彩我間 Alma Mater 都 on the list.....騎騎

請問 elbar 家長, 現在 review 翻 G22, 有邊間已經唔再屬於頂級名校? 甚至唔再屬於名校?

香港補助學校議會 (G22)

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6 ...

有否收聽以下節目

點解名校係名校

‹ 上一主題|下一主題