用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區位的成功率?
樓主: chanwendy
go

跨區位的成功率?   [複製鏈接]

chanwendy 發表於 17-8-7 17:06
跨區學校我見一般都係得2-5個位, 大多數都係得2個位, 但係全個區都可以選, 我初時以為唔放乙一, 基本上都好 ...

前一兩年部份成功個案:

九龍城網 : 乙一 九華
灣仔網 : 乙一 高主教(學校評BAND 2A生,不是高小生)
深水埗網 : 乙一 銀禧(學校評BAND 2A生)
黃大仙網 : 乙一 郭德勝(學校評BAND 2A生)

chanwendy 發表於 17-8-8 10:04
深水埗 BAND 2 都可以抽到銀禧? 銀禧得2個位咋喎, 咁係咪即BAND 1 學生可能將佢放到好後, 而又已經派到之前 ...

每年情況未必一樣,不能一概而論

chanwendy 發表於 17-8-8 12:11
咁如果我係深水埗女生呢? 呢區女生應該好夠位, 但男生又可能唔夠位喎.  又假設我係邊緣人, 咁如果乙二或三 ...
咁都要睇一些有中文班中學是否你杯茶,例如 德雅....

chanwendy 發表於 17-8-11 11:42
瑪神得10個位咋喎, 會唔會都係要放好前先中到?

心水清,近年都沒有非瑪小 band 2A 生成功案例

hkpapa852 發表於 17-8-14 11:26
當真?
如果有睇過瑪神書院近年Pre-S1成績, 我相信如果上次停咗英中調整既安排, 瑪神中學應該至少要開多一班 ...
你可欣賞佢暫時都不肯脫鈎  

hkpapa852 發表於 17-8-14 13:46
又sidetrack去其它嘢?
問緊你有乜資料顯示瑪小B2A學生上唔到瑪神中學喎?

我講非瑪小 band 2A 生難上瑪中啫,  瑪中如想淢少收 BAND 2生, 就要諗吓循道,陳瑞祺轉變;當然港華做得更積極

easonkinki 發表於 17-8-14 13:53
乜ps1成績有得睇?
講真同區得10個位,先唔好講搏唔搏,全级小學升上去,成班已建立6年感情,入到去好似外 ...
難中都有機會有人會中,好似六合彩咁

easonkinki 發表於 17-8-14 13:59
我係呢區長大,家長鐘意揀大雄,黄棣珊原因好簡單,老師會推介,而且近屋企,起碼識得間學校。好多家長對 ...

咁又未必有咁多老師/家長喜歡紅色學校

Junjun7 發表於 17-8-14 15:55
見到17/18明報選校攻略,原來Bps升大學率同藍田聖保祿只係差唔多,且低3個百分點,是否揀藍田仲好?我地觀 ...
觀塘區派位乙部冇Bps揀

Feimum 發表於 17-8-14 21:23
揀中學不是只看DSE成績,BPS 同 st. paul 好多方面都有出入, 例子:宗教, 課外活動, 讀書氣氛, 傳統精神等 ...
What’s the best school in Hong Kong? Forget “best” – look for “best fit”!
‹ 上一主題|下一主題