用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 轉唔轉老師好?
go

轉唔轉老師好? [複製鏈接]

亞仔跟呢個小提琴老師已年多, 從零開始. 這個老師很嚴厲, 而且要求很高, 罵多讚小, 亞仔天份不高, 但勝在肯練, 但在老師眼中, 練得不好不如不練. 老師要求教過既嘢要記住, 不能下下唔記得, 要人提, 可是亞仔做不到, 所以上堂時常被老師罵, 上一堂按錯一個音, 成首歌不用拉, 足足罵了成堂, 問點解會按錯, 點解會按呢個位 bla bla bla.....我在外聽到都很心痛....

亞仔學得不開心, 想quit. 我帶佢去琴行試另一個老師, 老師叫佢拉, 睇下佢咩程度(因一直未考級試). 呢個老師認為亞仔的根基很札實, 姿勢很正確, 唔駛執. 佢咁講, 似乎之前個老師真係几掂, 要求高, 所以亞仔個根基打得幾好.

問題來了. 到底應否繼續揾之前的老師學? 有料但亞仔學得不開心, 次次上堂前都驚會被老師罵; 還是轉老師, 讓亞仔開心d 咁學下去呢? 請各位俾下意見.
   0    0    0    0

我一直都有跟亞仔講, 嚴師出高徒, 老師嚴會教得佢叻d. 但佢越來越唔鍾意呢個老師, 上次被罵完後甚至跟我說唔學了, 我才找另一個俾佢試. 我就係驚轉咗一個求其, 無要求的老師仲衺, 所以很矛盾.

原帖由 洛婷 於 10-4-13 13:07 發表

咁你仔仔意願如何 ???  佢想唔想轉 ???

好似我女咁 , 佢琴老師都好嚴 , 又係成日罵多讚小 ,
我係出面等佢都聽到 , 不過我就忍心 d ops:" />

我解釋佢聽老師咁嚴 , 其實都係想佢好 , 亞女都明 ,
因為之前佢跟過一 ...
‹ 上一主題|下一主題