用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2008-2009 Kent Road K1C 同學仔
go

2008-2009 Kent Road K1C 同學仔 [複製鏈接]

之前在舊 Babykingdom Forum 內 的標題 在新的教育王國 Forum 內不見了,所以重新加入,希望各位 2008-2009 年度 K1C 的家長可以在此分享孩子的生活點滴。
   1    0    0    0

回覆 # 的文章

係就就大班D,不過師生比例符合教育局要求。 仲有係聽上年K1C家長講,開學初期有多一個老師幫手,所以都可以放心。另外莊老師比我的印象很有經驗及做事仔細,我坐在一邊聽到歐老師及另外三位老師對話,說莊老師簡介課程有點超時,其中一位老師說莊老師做事愛仔細,我聽到後都有一點同感,因為K1D的簡介會比K1C早很多完。

今日囝囝話莊老師讚同學仔乖送了每位同學一張小熊維尼記事貼,小朋友真易滿足!

子謙都話有睇Barney,而他今晚晚上的遊戲是扮老師,拿着指棍左指右指,這是電視、這是....... etc.

原帖由 candypoon 於 08-9-3 19:16 發表
係呀,囝囝尋日都係同我講在學校睇電視及老師講故事 woo, 今日冇問

今日問子謙體育堂做甚麽,他說玩奧運接力 ,又放D玩具落地排咗條路,然後話這是入口,那是出口 ,問他邊個教,他說 Miss Chong ,又話上堂聽故事 ,都唔知係真或是他自己作的故事

阿囝講嘢有時會自己作故事 ,所以我都唔知係真

原帖由 candypoon 於 08-9-5 09:22 發表
子謙的表達能力好強 woo, 叻叻!
我個囝問佢今日在學校做乜,佢答到唔清唔楚 ga
好在有子謙報料 jar

子謙話自己係橙組。 在課室牆上的壁報版貼有幾張不同顏色的小熊維尼告示貼,下面仲貼咗小朋友的相,可能老師真的將小朋友分成不同的組別。

你可以睇吓第3,4,5及6張相
http://hk.myblog.yahoo.com/samtungmk/article?mid=5468

原帖由 wasyinyin 於 08-9-5 23:13 發表
我有問我囝有無玩子謙的活動. 佢好似好堅持咁話無呀 只講今日睇關於飛機電視. 又話將櫈搬向前(意思對住電視.) 又話餵魚. 問佢比咩魚食. 佢話綠色同啡色魚糧. 又話體育堂玩滑梯. 不過我囝都好多時亂講. 時空又 ...

子謙今日媽媽講自己係鮮橙組 ,有無其他鮮橙組員呀

今日活動真係有過木橋 (子謙好肯定咁話 ),仲有玩滑梯,小朋友要排隊

唔知係唔係錯覺 ,返咗一星期學,子謙認字好似叻咗D ,仲係塊畫板自己寫英文字“H”及“B” ,他以前從未寫過,連爸爸媽媽都唔知他識寫

原帖由 wasyinyin 於 08-9-8 15:59 發表
Hi all,

今日活動係唔係....

1) 睇汽車卡通
2) 聽白兔仔故事
3) 玩木橋 ( 其實唔知有無玩,  因為囝囝有講咩欄杆搖搖o下, 但又話Miss Chong話因為趕住放學, 下星期一再玩....) 究竟木橋係咩來呢? ...

Hi 各位家長

我係子謙爸爸,子謙媽媽因為要照顧弟弟子睿,所以沒太多時間上 Forum 分享,所以多數由爸爸代筆 。 今日子謙話 Miss Chong 無比糖他食,但問清楚其實係今日沒派糖。 子謙仲話今日唱咗 London Bridge is falling down ,eye ear mouth and nose. 另外子謙話坐他身旁的同學姓『龍』,都唔知有無喱個人?

原帖由 June05_Mami 於 08-9-9 14:18 發表
Hi 子謙 mami,

My son also in Orange Group, his name is Isaac, I will ask him tonight if he remember the name of 子謙. Maybe I can even show the photo of 子謙 and see if he remember!! But your son  ...

Hi ! 大家好。 子謙上星期病咗,今個星期二才返學,想問吓本圖書是否已教完

原帖由 CrystalSo 於 08-9-17 00:25 發表
Ryan 都係Strawberry Group , 坐學禮對面,又認得子謙。多謝各位平日的分享。

子謙病好之後好似得咗遺忘症咁,問他在學校做過甚麼,Miss Chong 及 Miss Au 講過甚麼,他都會想一想然後話:『我唔記得咗?』

原帖由 candypoon 於 08-9-17 23:22 發表
係呀, 但上星期都未派書 woo, miss chong 講過開始教果日就會派果本書俾小朋友帶回家架,當然我個仔講嘢都仲係唔清唔楚 ga

陣容細唔緊要,人少反而容易約出來活動

原帖由 wasyinyin 於 08-9-19 21:59 發表
Kent Road K1C am

2個BB的媽媽 --- 智恩 --- Athena --- 蘋果組
candypoon ---- 學禮 --- Ryan ----- 士多啤梨組
CrystalSo ------       --- Ryan ----- 士多啤梨組
Jun05_Mami ---      ---- Isaac ----- 鮮橙組 ...

係呀!真係越返得久,子謙越唔講學校生活,唔通這就是根德園神秘之處?

原帖由 wasyinyin 於 08-9-19 21:36 發表
哈哈. 唔好話子謙. 連Brandon都好似正常返學時間後. 一樣好似無上過堂咁. 答唔出做過d咩. 唔知遊緊魂定發生咩事呢. 係唔係老師已經教識佢地 ?

...

教完唔需要帶返學。

原帖由 CrystalSo 於 08-9-20 00:11 發表
第一頁蓋了印,是否不須再帶本書呢????

上星期應該教咗人、鼻及衣,因為我無教過他而他又認到。今日又派咗本新書,如果明日3號風球唔駛返學又可以同囝囝一齊睇。

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-20 12:48 發表
Hi all moms,

智恩又係一樣唔多講學校野, 我問佢有無教字, 例如: 手, 口, 腳, 佢都無乜反應, 問佢有無教 " A,B,C" 又無反應, 至於我提及班內同學名係邊組呀, 佢又識講出來, 又好似正確的, 唔係老作喎 :s ...

唱新歌

今日子謙歌興大發唱咗隻學校教的新歌,歌詞如下:
I play a ball, a bigger ball,
I see, now, let us count a ball,
one, two, three,
three years old.
一路唱,一路做動作,睇到都想笑。

今日放學返來又再唱歌,不過歌詞改咗少少。

I grab a ball. 代替了 I play a ball.

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-30 10:24 發表
Hi 子謙 mom,

子謙好叻仔呀 識唱成首歌比你聽, 等我今晚睇吓智恩識唔識唱先

Brandon 唱得對,直係 I grab big ball。

另外子謙又唱咗下面隻歌

根德園,
幼稚園,
樂趣多,
一二三,
同遊戲,
do re me,
齊唱歌。

另外失驚無神又唱 three balls, London bridge 及字咭的生字,睇來小朋友都好享受及投入校園生活

原帖由 wasyinyin 於 08-10-2 17:54 發表
Hi all,

Brandon都有朗誦London Bridge同Three Balls. 都有做埋動作. 不過內容同子謙有少少分別

A little ball and a bigger ball
I grab big ball
I see, now let us count the ball
One two three

L ...

謙謙都話鐘意返根德園,星期六及日起身都話要返學 (仲要係7:00前起身)。

另外收到信 11:00, 25 Oct 見家長,希望到時了解吓子謙在學校的表現。

原帖由 wasyinyin 於 08-10-6 22:10 發表
Hi all,

想問你地小朋友有無特別鐘意返根德園? Brandon從前返N1都唔係好鐘意. 但返根德園後就時時無端端自己好開心講"媽媽, 我真係好鐘意返根德園架". 放假又話要返學. 夜晚又話要返學. 甚至半夜起身pee pee都問返 ...
‹ 上一主題|下一主題