用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2011-2012年)
go

優才書院家長分享站 (2011-2012年) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 edea 於 11-8-16 16:18 發表
hello phoenecyl!!

胡桃媽:
我希望可以帶動番個氣氛啦, 見到大家靜晒好可惜.
:loveliness:

多謝edea !最近真的很靜,很懷念早兩年軍兄、中兄、跳跳虎、鎮痛貼...等前輩的熱鬧討論!

醒目開學勳章

原帖由 edea 於 11-8-16 19:34 發表
暑假轉眼間已經過左大半, 唔知小朋友們做晒暑期功課未

囡囡仲有睇raz kids, 其實raz kids幾好.

呢個暑假有一日地鐵站撞到馮主任同佢細BB, 可以親口同佢再一次道謝, 因為我一直都記住, 當日去學校面試, 馮主任好nice好nice

我囝囝還未做晒暑期功課 ,但就仍有繼續做數學網上練習和睇raz kids買嘢!
我呢個暑假都有一日在地鐵站撞到馮主任同佢細BB,馮主任真係好nice好nice!

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 11-8-17 00:14 發表
我個女黎緊都係讀P1.

歡迎 muichujamie 和 phoebecyl 加入GT大家庭!

醒目開學勳章

phoebecyl ,
如果要轉的話,請盡快通知GT,好讓GT可盡早通知waiting的學生補上!

醒目開學勳章

今年G2的所有班主任都是普通話人,在班主任課和功課堂只可說普通話,阿仔覺得很有挑戰性,昨天回家後把學校派的通告逐張細閱,很期待新學期的來臨!

醒目開學勳章

原帖由 軍魁星 於 11-8-29 17:31 發表
時間真係過得好快,由第一日送大仔返旺角,之後送阿女,今年阿女都上將軍澳了,五年風雨無改地送去旺角返學的日子亦終於告一段落,真係有d唔舍得。 ...

你還有個细仔嘛!
話時話,細佬仔好靚仔噃!

醒目開學勳章

原帖由 hinmo 於 11-9-28 22:33 發表
我問過英文老師Ms. Wong,佢話每一個學段会在raz-kid放5本故事書,一年有四個學段,即係在1st test, 1st exam, 2nd test, & 2nd exam左右時間,佢解釋為何不讓小朋友預覽多啲書,係因為升上G2後,raz-kid會計落Eng分。 ...

我仔好鍾意上Raz-kid睇書,但去年只在學期頭和暑假,才開放書架,太浪費這個網站了!
每學段只可睇五本書實在太少,五本書一陣就睇哂!

醒目開學勳章

恭喜今日出賽普通話集誦的同學仔,取得佳績!

醒目開學勳章

創意亞軍,總成績季軍,希望阿仔無報錯料!

醒目開學勳章

原帖由 fostermak 於 11-11-23 13:32 發表
SumSumBB

係校際集誦定係校際個人?我尋晚先收到佢地下星期出賽o既通告...

校際集誦呀:2A+2B   
希望下星期2C+2D再奪佳績!

醒目開學勳章

引用:優才午飯只得25分鐘,够嗎? +

原帖由 kitty23205 於 12-05-14 發表
優才午飯只得25分鐘,够嗎?
阿仔話食唔哂可以留在班房慢慢食,唔會趕你走,但食曬都要留在班房,25mins後才以去玩!

醒目開學勳章

引用:愈來愈欣賞沒有全級排名的德政,減少了很多

原帖由 iamderek 於 12-06-28 發表
愈來愈欣賞沒有全級排名的德政,減少了很多無意義的壓力。唯一的硬指標就是達標獎學金,也是我對孩子的最低 ...
我都喜歡沒有全級排名!
我仔好希望快升三年班,因有主科達標這個獎!

‹ 上一主題|下一主題