用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 07~08年度P1E家長互助站!
樓主: Dennisk
go

07~08年度P1E家長互助站! [複製鏈接]

點解咁多人偷睇人呢 。 我仔話今日份Maths幾難, 有好多吾肯定, 跟住就セ都吾肯講,  有無人報料係咪好難定佢吾識而矣?

[ 本文章最後由 neutroBB 於 07-12-11 11:40 編輯 ]

仲有無回應呀... 咁即是容易啦,

咁呀仔真係

比人偷睇, 有否举報, 呀仔話輪班號坐喎....

其實真係好想知會吾會派返份卷, 好讓家長知道小朋友有邊D吾識...  有無P2嘅家長回應呀?

數學有12張papers, that why, 佢話a little bit difficult, 真係做多錯多無眼睇law

[ 本文章最後由 neutroBB 於 07-12-11 15:40 編輯 ]

個兩個小朋友....

Hi,

想問下大家平均 P.1每班1 -10 名的平均分有幾多。

Thanks

咁都係平均分95分左右, 咁考20名個D咪平均分80幾囉, 上次見家長老師點解無講呢,, 你地知吾知自己D小朋友考第幾....

坦白講, 我吾係太同意EC 這样派奘勵的做法, 雖是有什麼金,銀,铜奘,老實講班裏一定有小朋友没有任何"奘行", 但又代表小朋友成績吾好嗎? 89分都未必可以拿到怎应"奘行" 反而discourage佢地。

另外, 本人亦很curious 學校爲何沒把quiz 或默書等作拉分, 设定某% 平估或作拉分之用, 平時同學嘅努力不能只在考試反映出來, 學校又怎可以抹殺同學們平時的努力分數呢?
我相信是 很多 家長的意願!
希望 Mr Lo 三思。

另外為何學校還未有怎麼平台給家長們反映意見。

你講得對, 原意係鼓勵同學, as I know, 仲有好多分"豬肉奘",吾好介意我咁講, even Visual Art 都有分..金、銀..。

其實我嘅meaning 吾係只係咁, 我係想學校都要睇下學生平時quiz or dictation 的表現作拉分平估才夠全面...

I don't think so.

My son told me, 真係有同學無獎不太開心..

Any parents have other opinion....

[ 本文章最後由 neutroBB 於 08-1-31 11:40 編輯 ]

同意... 老實講家教會快成立 是好事, 起碼可以以不同的囯度反映吾同嘅家長意見 。 係一間制度未完善的學校多好多好處。

希望年中有嘢睇到啦。

係.,..好多學校都有用cert去encourage學生, 我都同意用此方法有激勵作用。

Formative performance 真係好抽象呀, 点evaluate呢? 平時上堂表現, 乖吾乖.... 我本人吾反對, 咁同操行分有何分别, 我吾覺得quiz 同 dictation 有放落去平分。

Summative 就绝對明顯過, 最高分咪攞 1st prize.....

其實好多傳統而又好的小學己不會公報名次, 雖然EC都無把名次放在成績表上, 但真係好難做到求學 不是求分數呢!

ok.. anyone got "Formative cert" with any marks or reason, please reply...

thanks

我個仔勁退步law..

hoyhconnie,

呀仔好叻呀!  係咪1E班嘅Ian呀?
by the way, 請問平均三次總分考第一, 可吾可以講我地知平均分有幾多? 你平時點教仔温習, 學D吔嘢, 有無補習, 可否分享吓?

thank you
‹ 上一主題|下一主題