用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 六上呈分試有大進步,QC博得過嗎?
樓主: Heart
go

六上呈分試有大進步,QC博得過嗎? [複製鏈接]

原帖由 Peekaboo36 於 08-11-28 16:19 發表
如果我哋可以放開啲,睇闊啲,其實中西區的情況已經算唔錯,正如khmama分析,呢區英中多,學額多,而且好多係傳統名校。KC 經常被人詬病十年來都冇出過一個十優生,但係我哋又係咪真係要個小朋友做十優生呢?KC 氣勢可能唔及其他學校 ...

原末KC入夲地大學60%QC75%,但張祝珊入夲地大學100%,那張祝珊勁d呀

原帖由 Heart 於 08-12-2 16:31 發表
狄麗絲,HIMAMA,

其實班主任會告訴尔們的子女的nos in form, average graded 和 banding.然後來見議家長考慮那幾所中學的.往年入KC數據如下:

SPS :20
BonG:17
LMC:16
LS:15
KeiYan:11
King I :4
King II:10
CW St A ...

南區官立有幾多入KC

SPCC幾$學費?是不是第一年免費?如要$4XXX 一個月,我寕願儲來將來去外國大學用

原帖由 HIMAMA 於 08-12-6 19:53 發表
小兒呈分試成績分別是28/97 和 21/97.校內band 1 生, 冇比到同區banding, 老師只簡略提吓可試KC, QC, SKHTSK, ST. JO
我覺得太大壓力的學校未必適合佢, 而佢最弱是英文, 請大家比比意見
另聽聞SKHTSK是band 1 中比較 ...

我有uncle的仔在SKHTSK畢業,現入科大,佢話這校都幾多入科大,他也好肯讀書和乖巧的孩子

原帖由 88muimui 於 08-12-6 21:54 發表
依家一年要$5x,xxx,不過去外國一年要4, 5十萬

係呀,$5x,xxx一年,7年$350,000,加上有d教育基夲都可以去外國升學,如入SPCC就少了這$350,000了
‹ 上一主題|下一主題