用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 老師建議去做ADHD評估
樓主: ahpei
go

老師建議去做ADHD評估 [複製鏈接]

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-29 18:36 發表

查實我地呢班友仔真係隻隻款都唔同架!呢樣至係我地呢班亞媽同老師既困難之處,如果佢地係一式一樣,相信會易教好多!

我仔就係有您提出嗰兩大問題,咁多年都科科食蛋,淨教佢讀書做功課已經係我既最大挑戰 ...

Have any side effect in medical?

原帖由 ahpei 於 09-10-5 15:54 發表
其實我都好同意 chingyeehk 的講法 ~
1.
係咪多數adhd小朋友學業成績都唔好

我的小朋友今年都是小一, 評估左是 ADHD, 人地話 ADHD 小朋友會比一般小朋友聰明d又或者有某種天份 (如菲比斯 - 奧運取8金, 小時候也被 ...

我曾看過報道,有A仔會考成績好好有A有B,當然最大功勞是父母,母是full time mami,她說用鼓勵和讚賞代替吵駡,講就容易,做就難,小dEQ都不可,所以他們參加好多 course for家長自己,所以他們的仔好有福氣,一齊成就也是多得他父母

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-29 18:36 發表

查實我地呢班友仔真係隻隻款都唔同架!呢樣至係我地呢班亞媽同老師既困難之處,如果佢地係一式一樣,相信會易教好多!

我仔就係有您提出嗰兩大問題,咁多年都科科食蛋,淨教佢讀書做功課已經係我既最大挑戰 ...

你小朋友有冇留班?甘個底會不會打得唔好呢?會越深越辛苦?
‹ 上一主題|下一主題