用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2011-2012 小六家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2011-2012 小六家長入嚟傾吓   [複製鏈接]

回復 5# honghong_ma 的帖子

其實係舊年參加校隊對升回SJC 無大的幫助,舊年有些足球校隊的學生(Band 2), 都派唔番入SJC。 如果成績好,真係可以參加多D....否則就要努力讀書....

加油!

Derdad,

同意你的講法,入得奧數隊,成績都有番咁上下,D數都操到No. 1啦,應該都係Band 1仔....

原帖由 Derdad 於 11-10-6 23:58 發表

睇吓咩嘢校隊啦!
好似奧數隊咁,六年班仲留得响隊內嘅,都該該係Band 1仔啦,SJC 唔收,皇仁都要啦!

Hi sixcats,

根據我囝囝過往的經驗,投訴只會扣分,會扣合作分,亞囝年年都唔好彩,D同學一係就唔做野,一係就爭野做,次次同老師講,最後都係會扣合作分, 因為大家唔合作....

原帖由 sixcats 於 11-11-19 20:39 發表
啲組員不合作,一些貢獻都沒有,先至最不公平,有無同學話俾老師聽,有無後果?

回復 Derdad 的帖子

Dear Derdad,

學校幫學生分Banding, 係模擬Banding,仍根據歷屆學生的Banding而模擬出來的,應該都很可信的。據聞學校會還會保守小小,將模擬Band 1的人數會減幾個,即是話如果學校派比學生的模擬Banding是Band 2A,學生有機會屬於Band 1尾的一組。

各位六年級的家長,繼續加油、努力!

個人意見:

根據我去年的經驗,SJC當然是第一位,其次最好選擇一些較好的學校在第2位,因為如果第一位失敗咗,便好大機會去咗第二位,所以可以考慮高XX等好一些的學校,其次才選擇波記。

去年好多家長聽了Mr. Tam 的意見,將波記放咗第2位的學生,大部份入咗波記,而有D將高XX放在第2位,反而入咗高XX,所以要認真選擇學校。

祝大家的小朋友好運,入到心儀的中學!

LEEYM1  去年, 有些入了鄧XX, 港華, 高XX這些band1, 我估大多在自行或part A入了, 如果他們沒有選, 祇要是Waichai band 1可以直入SJC.  所以不要亂填.  發表於 12-4-27 10:22
pooh仔  同意LEEYM1說法, 高主教同st jo一樣, 小學在灣仔, 中學在中西區, 在灣仔網只得兩個公開位. 我相信這位st jo 仔能入到大多是自行簡選.  發表於 12-4-27 00:28
LEEYM1  可能那位在甲部2nd choice 也放高XX,入了, 沒機會去乙部99保留位, 其實只要在灣仔是band 1都可直入, 有剩位才到band 2, 但相信不多, say less than 10 for 100 students  發表於 12-4-27 00:15

回復 pooh仔 的帖子

去年,我哋D仔係用Pre-S1的成績去分班,即是中英數成績好便入E班,其中大概有1X個係外來生。

其實F1入唔入到E班並不重要,因為中學要讀十幾科,要每一科成績都要叻。
今年D仔上學期的成績,考到頭25號名學生,當然係E班最多,但其他班亦有好多成績好叻的學生,並且入到TOP BOYS。其實今年E班其中有一個學生都係考到全級9X幾,所以學生要好努力讀書,科科都叻,先可以考到全級頭36名的學生,F2先才可以入到E班。

Derdad,

到了中學,每一班的學習範圍都是一樣。不過不同老師就有不同的教學方法。精英班即是全級成績最好的一班學生,S1主要根據PreS1中英數來分班。

至於普教中,S1就有一班學生上普教中,分別來自是半班E班學生及半班C班學生,學生在入學時要作出選擇,並進行一個面試,去年有大約有5X個學生選擇。

預祝各位的仔仔, 順順利利, 明天報喜!
‹ 上一主題|下一主題