用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

macy03:
你囝囝nowK2?
由7A start, 咁now level幾?你見囝囝能快而準嗎?
你話有些小朋友快d升級,是否同一centre ?怕centre dum慢升級?
若你囝囝跟倒sch. 深d的數,即係Ok la, 咁好快都會超學年,不用擔心!
原文章由 macy03 於 08-4-29 00:04 發表
hi all,

有關kumon 數,  請問你地小朋友一般幾耐可完成一個grade升班 ?
小兒由7a 中開始, 平均2.1/2個月完成一個grade, 有時成3個月都有, 我有些朋友的小朋友都唔使咁耐, 同老師傾過, 佢次次都話要打好個低, 但我 ...

十月媽咪:
小朋友學語言好快,早學最大好處之一是學到口音似native, 不單英文,普通話亦然,so, 橫豎是學,當然跟北京/北腔老師(1:1會貴d)esp.翹舌、輕聲、兒化等,佢地發自自然,說話好似唱歌咁好聽,你個Kumon老師好似降低左要求bor.
我接觸過來自北京、黑龍江及安徽的老師,口音有分別ga, 南方老師就要看他/她師承何人了,始終跟北京老師學是首選!

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-5-2 13:44 編輯 ]

Sherryko9:
阿仔數now in  Level C中(2位乘單位),成日kick,但repeat做,又much better lar.
近日佢一見橫式竟講定5識做,我簡單示範後不理佢,佢又識做,激C...
Math 要超咁多真係幾難,近日佢不知是否個腦有d錯亂,我問返佢簡單的雙位加數, 佢竟計錯,不是忘了進位就是進了20. 不知Kumon是否好似減肥咁有平台期呢!
原文章由 Sherryko9 於 08-4-30 11:08 發表
囡囡P2才上公文數,現是P3,公文數D中,開始覺得辛苦,因公文數只是做大量公式數,辛苦原因是悶,有時做到想瞓 ,她的理解能力無問題,公文數實則幫助她學校數不大,只不過媽咪想她運算能力能更穏定,不能在加減乘除出 ...

Sherryko9:

好同意你的意見,有需要時,真係要放慢腳步,所以我見佢kick就鼓勵佢、多d陪佢,tell him重複做亦無妨,練多d就會熟!
我hb曾說不如停下,比佢抖下,但阿仔不想cut~~
我亦不mind佢遲d先達標(其實我不喜歡用這名詞,好有壓迫感,不過,kumon姐姐第一日已當佢大人咁同佢咁講,佢又明wor,所以都會mind自己5達標,因達標而開心其實亦沒意義,自己能進步、做到什麼才值得開心!我覺得換個說法,如爭dd,可以快d之類會constructive d )
阿仔好乖,佢從沒sung辛苦,佢只會話難或倦,又沒說過不想做,我話cut一科,話怕佢辛苦,佢反而話:我得ga,我會比心機ga.
佢好似當cut course是punishment 咁!  
Now, 3科都5張,有需要就再cut做3張啦!
中文多左字+ 拼音要寫,最倦!但不明點解d track讀得咁快,不用跟讀嗎?根本跟5切全句!
英文easy, no problem.
大家加油!
原文章由 Sherryko9 於 08-5-2 15:04 發表
Hi Ansonrubby,
真係有平台期,你囝囝已經好叻,佢係唔係K3呀?我知道數G是中1課程,如此推論,C應是小3咁上下.
囡囡每種課程(中英數)都有平台期,好辛苦!好似個腦唔聽駛,走番轉頭!唔好迫佢地,慢慢來,如果佢覺得辛苦(因為 ...

十月媽咪 :
OIC.
小朋友不講錢, 慢慢矯正也不遲!
講個笑話:我有個frd.試過傾生意把70萬唸成40萬,差點虧本! 又把4塊錢聽成10塊錢,比多左錢個小販!  
[ quote]原文章由 十月媽咪 於 08-5-2 15:17 發表
ansonrubby,
阿女個公文中老師唔係降低左要求呀, 佢係唔想一開始就嚇怕佢呀, 一唻阿女一直以為自己讀得好啱, 二唻學校老師一直都係咁教架嘛, 三唻果d始終都係普通話, 唔可以話佢錯! 所以公文老師叫我唔駛心急, 畀佢 ... [/quote]

in123cindy :
你囝囝幾大呀?升D拿,我囝囝K3, hope佢不怕重複,挨過難關啦!
你對孖B好cute呀 仔定女?
原文章由 in123cindy 於 08-5-3 00:28 發表
Ansonrubby,

我仔仔同你的 case 一樣 level c 足足用了3個月有多,
依家 level d, 做做吓可以吾記得之前 easy 個 d 加 /減 ??????

我記得阿仔K2 下學期開始學數,由4A(or 5A , 忘了)開始,做左2 weeks,即試學週後即升班!
你囝囝本身數數叻嗎?如叻都會快d升級架!
但亦有K3連唱數都未Ok, so 升級慢d law.
原文章由 macy03 於 08-5-5 12:59 發表
Ansoonrubby,
u right...我仔k2now, 上年9月開始, now still 4A (centre 老師話next week 做評估, 是否可以升班)   
能快而準....暫時到4A課程都ok
快d升級的小朋友...唔同centre  

其實我係擔心...centre 會否du ...

haha..."數感'這名詞好玄啊!

SumSumBB:
細個d的小朋友可寫慢d ga, 去年老師比阿仔用14mins.做limit,話佢地根本小肌肉未得,(揭頁都比小學生慢la)so不要求他在10mins內!老師會看小朋友情況ga, 好合理!

十月媽咪:
上次我地冇帶kumon ws去旅行(5日),而係提早取ws後,叫阿仔提早幾日開始每日做多set ws,剩2 sets回hk才做埋佢,老師話咁安排OK ga. 試下會否好過帶去做!

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-5-6 08:47 編輯 ]

fyeung:
恭喜你囡囡上3A
+2 不容易ga, 遲d +3及以上仲難!加油呀!

非kumon的mami 以為好c 板,但小朋友就真係未必掂,真係"數感"少d都5得!
原文章由 fyeung 於 08-5-5 18:13 發表
macy03,

我囡囡同你囝囝一樣都係k2.我囡囡用左3個月先完成4A.而家上3A一個月,仲做緊+1,今個星期做+2.
你囝囝都唔使3個月,完成4A,好好架啦!

回覆 #25 SumSumBB 的文章

yanyan0629:
幫你加左名上個list 度lar.Welcome

Jasmine/ K2/ 女/ 中 3A85
wacha/K1/女/數6A/英ERP7A
sumsumbb/K1/男/數4A100/英ERP7A剛剛開始
lingchuling/K2/男/數3A140/中剛剛開始
小豆媽 / K2 / 女 / 數 3A200
nataliemama/K2/女/ 數2A60
5354/K2/女/ 數A180/ 中2A110/ ERP'2A'110
fyeung/K2/女/數3A20
十月媽咪/ K2/ 女/ 數A90/ EFL "A" 100/ 中5A90
200012/K3/數A40
wasabb/K3/男/ 數 B120/ EFL'D'110
Anson/K3/ 男/ 數C60/ 中4A/ EFL'E'
200012/P1/男/ 數2A70
Heidi媽/P1/男/ 數E15
wasabb/P3/女/ EFL'F'180
Sherryko9/P3/女/ 數D/ 中DII/ ERP'D1

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-5-8 14:12 編輯 ]

小豆媽:
同意!K1比小朋友玩多d, K2, K3就比佢地學野、試學,發掘下興趣、長短處etc, P.1就要篩選下,只可學最like/ need果d, 不過,都幾難取捨!
原文章由 小豆媽 於 08-5-8 12:37 發表
我個人覺得, 依家個女k2, k3, 咁得閑, 學野就最好時候0拉
上左小學, 真係冇時間佢學野, 放得學都3pm, 攪埋d功課溫習, 都食得飯la
我安排左個女學乜乜乜之前, 我已經同佢講好左,
依家比佢接觸唔同0既野,
到左k3暑假 ...

Sherryko9:

都同意你的說法!
你講個例子相信是典型!不少父母忘了要學業有成,就要勤奮!咪講什麼5旨意子女養就不要求讀好書,他日子女自己都要開飯!勤勤力力係做人應有態度,偏偏有d人就以為蠢人先要勤勞,叻仔睇下就識!總於,好悠咁過左幾年kinder.,一上小學如大難臨頭!

我個人認為:孩子的向學心強不強,多少看父母要求、培養、modelling!
有d mami/ Daddy視Kumon為洪水猛獸架!視比孩子上Kumon的為虐兒!(可能誇張左d!)
講真若子女對Kumon抗拒的,當然不宜勉強,但若能積極咁做ge, 何不比佢做!當突破又好,訓練又好!日日做Kumon有何不妥?只要now他不抗拒(升級仲好happy tim),又有助他日的學習,就要擇善固執啦!
Long Air tim, sorry.

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-5-8 14:35 編輯 ]

wacha/K1/女/數5A/英ERP7A
sumsumbb/K1/男/數4A120/英ERP7A100
Jasmine/ K2/ 女/ 中 3A85
lingchuling/K2/男/數3A140/中剛剛開始
nataliemama/K2/女/ 數2A60
5354/K2/女/ 數A190/ 中2A150/ ERP'2A'110
fyeung/K2/女/數3A20
十月媽咪/ K2/ 女/ 數A90/ EFL "A" 100/ 中5A90
200012/P1/數A150                                               
wasabb/K3/男/ 數 B120/ EFL'D'110
Anson/K3/ 男/ 數C90/ 中3A/ EFL'E'
Heidi媽/P1/男/ 數E100
wasabb/P3/女/ EFL'F'180
Sherryko9/P3/女/ 數D/ 中DII/ ERP'D1

SumSumBB :
咪同女仔比較呀!esp. 叻女! 唔恨得咁多lor. 男仔大多遲定性d架!
而且, 考小學根本好多因素架,喊ge收左,淡定ge OUT,你話C未!  
大家加油呀!
原文章由 SumSumBB 於 08-5-15 21:45 發表

小豆媽, 10月媽咪,

你地小朋友係囡囡就好啦,大把選擇!
我估我會大包圍咁考,因為我仔仔表現好唔穩定,好睇佢大少爺好唔好心情,佢上公文都係咁,例如上星期上英文,老師讚佢好乖好叻,認到好多字,俾個好大好靚的貼紙佢,但今個星期 ...

Name
Grade

wacha
K1

5A

ERP7A
sumsumbb
K1

4A120

ERP7A100
Jasmine
K2

3A85

lingchuling
K2

3A140
中剛剛開始

小豆媽
K2

3A200

nataliemama
K2

2A60

K2

A190
2A150
ERP'2A'110
fyeung
K2

3A20

十月媽咪
K2

A90
5A90
EFL "A" 100
小豆媽
K2

3A200

wasabb
K3

B120

EFL'D'110
Anson
K3

C90
3A
EFL'E'
迪迪洛洛媽媽
K3

2A30

P1

A150

Heidi
P1

E100

wasabb
P3

EFL'F'180

Sherryko9
P3

D
DII
ERP'D1

把你原來個表copy左先click"回覆"icon, then 貼番上去.
原文章由 Sherryko9 於 08-5-16 15:15 發表
Hi Ansonrubby,

你點將個表放得咁好呀?

5354:
係咪你之前提過果間校呀?
祝好運!
原文章由 5354 於 08-5-22 11:42 發表
唔係入IS ar...so expensive~~...考咗2間直資,1間收咗,1間等results

唔彩我?
原文章由 Ansonrubby 於 08-5-22 13:16 發表
5354:
係咪你之前提過果間校呀?
祝好運!

5354:

嘩!您女字正腔圓!勁!最棒的係她的態度,好認真,唸錯小小仲肯回讀tim,真係抵
當然佢媽咪你呀!全力陪太子女讀書,亦應記一大功!  
我阿仔讀書細細聲架乍! 今晚返去比阿仔觀摩下---有個妹妹好認真咁讀得好好聽!
原文章由 5354 於 08-5-25 20:58 發表

阿女係大女,K2,5歲ga la~

其實好多人低估咗Kumon嘅威力,等我分享下我同阿女的成果~~

錄咗今日新功課2A161-165,多多指教
2A161 http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=626954
2A162 http://hk.video.yah ...

大家近日討論得咁熱烈,我眼花啦!追唔晒lar!棄權!

今天要爭取主動發言權!
昨天派了超越學年cert呀!大家收到未?阿仔有銀色cert.

fyeung:
一兩句都好好啦!我仔得stickers, 不過好似儲印花咁,可以換玩具架!
原文章由 fyeung 於 08-5-27 19:01 發表
5354,

好多comment喎,我個囡囡每次都係1-2句.
‹ 上一主題|下一主題