用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關聖保羅男女減免學費
go

有關聖保羅男女減免學費 [複製鏈接]

我地識得幾個係裡邊讀既都係唔使交學費或者有學費減免既.
我覺得d家長係公務員多過有錢人
如果你同住祖父有樓收租就可能要報, 最好打去問下先, 記住填完表要宣誓的, 學校可能會做家訪check下.

原帖由 cman_li 於 08-12-15 16:59 發表

羊群心理的錯覺,考包尾的成績絕對一般,會考好成績的都有在外面補習
係F.1會係咁, 高d form 唔知會唔會, 因為上年f.2都有近10個插班位, 而通常成績唔好都係原校升上去既, 如果計英文/普通話, 就原校普遍都好好, 而且有d真係日日補習, 連老師教既都唔係好理會.....

上星期六? 係咪D/E/F是旦一班?
原帖由 Pmum 於 08-12-16 12:40 發表
細囡讀了幾個月,仍未覺外間講的富貴情況。不知是否我反應遲鈍!!

非常盛讚同學的質素,大多團結合作,MSN時大家都是傾功課,鼓勵/提醒對方要溫習或做功課。口試完會向未應考的同學毫無保留地透露問題,不會為1分半分已 ...

原帖由 davidmimi 於 08-12-15 16:34 發表
全港唔係得一間學校揀嘛!!免費的好學校大把啦,點解攪到兒子的中學階段危危乎呢??

如果讀讀下申請唔到"減免學費",唔通要轉校咩!!

全香港係有好多好學校, 但係現行既制度下, 係咪你想入邊間就邊間呢? 我地住南區既, 有邊間學校(男仔)係好好既呢? 至少直資係要考入去, 比較少有"扶轆"入到既情形出現.
如果個小朋友能力可以, 但全香港男仔最top又去晒考QC, 而QC又得幾十個自行位, 咁果批比較後既男仔就要去大抽獎, 係南區, 比你抽到果間英中(南區得一間男仔英中)又點? 會甘心嗎? 見到d成績差過自己小朋友既入到QC, 但又要輔導, 心裡只嘆自己唔好彩?
‹ 上一主題|下一主題