用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Paul College
go

St. Paul College [複製鏈接]

唉~點解一切都要以成績作比較?

原帖由 kenfu 於 11-6-25 14:23 發表
唔係要個仔做狀元;  14分係入預科的基本成績. 讀完5年中學也達不到這基本水平, 你會有什麼感受??
大學也有基本收生要求, 負責任的中學起碼要幫到學生達到此水平. 官津如是, 更何況要俾錢的直資. 若不然, 自己俾錢找 ...

合資格讀S6係6分, 唔係14分, S5到大學重有兩年時間, 當中結果有20分入唔大學, 有11~12分博命入到水泡科....
如果有個成績好而人格唔好, 如不可一世等或不懂世情既, 我會選擇成績較差而人品好d既.....

原帖由 johnnywalker 於 11-6-26 00:52 發表

我想大家取個平衡吧,任何一邊太極端都不是好事。但有個問題是事實,就是聖保羅近年公開試的成績真的退步了不少,學生人格是否大幅改善,外人較難知道。外人看的,最客觀就是看成績,這也不能怪人膚淺啊。老實說,我要是付出學費 ...

每個人(家長)睇法會唔同, 但相信大部份家長都係睇成績, 如果該學生有能力入讀king's, 我估佢都唔會揀spc吧......(不過我大仔當年老師有叫我地試King's, 不過我唔太鍾意, 去左間成日跑山, 空氣清新, 地方大, 環境清靜等既學校)
‹ 上一主題|下一主題