用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣邊間小學好?
go

荃灣邊間小學好? [複製鏈接]

荃灣好小學好多, 你有無心水?  要傳統定活動教學?

荃灣家赦會今年將在8/23 & 8/30 安排荃灣小一觀校, 去年有三四條路線, 一條路線中會包括三至四間小學, 有d走馬看花, 但可以有d對學校概念及比較一下自己心水. 以我所知會經荃灣區幼稚園報名, 如果好似我囝囝去年讀葵青區幼稚園, 就要自己上網留意幾時開始報名及交費, 有小小煩, 但唔難, 希望各位家長都搵到自己心水 !

有朋友女兒在天佑讀, 因只有兩班, 的確唔易入, 朋友說由於校舍細, 較適合文靜女孩子, 因為活動空間有限 !

其實荃灣區好小學很多, 而且學較平均, 各校都有捧場家長, 我都有好多朋友兒女讀浸聯, 石鐘山, 馬基, 五季明, 都各有所長, 所以唔駛太擔心 !

仲未開始報名, 但可以上吓以下網址留意最新消息 :-

http://www.hkedcity.net/iworld/index.phtml?iworld_id=139
荃灣區家長教師會聯會

回覆 #1 羊咩囝 的文章

比較邊方面?  最緊要自己鍾意!

個人估計石鐘山多人報d, 因為近年比較出名, 但伍季明傳統有實力 !

回覆 #1 羊咩囝 的文章

唔好太緊張, 仲有六年, 到時可能有變呢 ! 而且教統局正研究比各中學自己決定用中文. 英文作為教學語言!
小學最緊要培養小朋友讀書興趣及良好品格 !

回覆 #1 tramtram 的文章

同意tramtram所講升中要 d lucky. 而且要看小朋友自己, 最好小學都唔會100% 入band 1, 而間問小學都有人入band 1 中學, 所以唔好太執著數字, 荃灣區好小學唔少, 最緊要近自己家, 交通時間唔好太長, 最好親自參觀, 唔好只係聽人講, 因為大家有唔同心水.
我知道馬基7/12有開放日, 而荃灣家教會8/23 & 8/31 會有小一巡禮, 家長可以同埋小朋友一齊feel 吓鍾唔鍾意間學校.

回覆 #1 twins312 的文章

YES.  OPEN TO EVERYONE.  YOU CAN CHECK THE TIME ONE OR TWO WEEK BEFORE OPEN DAY.

我都葵芳誇荃灣, 覺得唔遠.
原文章由 yenwong965 於 08-5-30 15:57 發表
講開跨區.請問吓大家.葵青區去荃灣區讀書算唔算太遠呀??  thx

荃灣小學巡禮開始報名啦 ! 有輿趣家長可以到荃灣家教會睇資料 (如下) :-
http://www.hkedcity.net/iworld/index.phtml?iworld_id=139

65網比較出名都係傳統教學, 有精英班, 如仁立, 葵盛主恩, 全完.
基真應該係活動教學, 可以留意吓有無open day. 或 send email 問學校.
馬基校巴路線有多條, 你是住那區?  我聽朋友說葵芳區大約 35 - 45min. 囝囝九月才上小一, 到時才知道實際時間.  

原文章由 yenwong965 於 08-6-3 15:12 發表

想問吓65校區.係咪真係無出名的活動式教學唧學校呀?因為我係新搬黎呢區,所以係完全吾了解呢區呀.另外你知吾知道,馬灣基慧,放學坐校巴返黎要幾來時間到呀? thanks ...

回覆 #1 Gabrielma 的文章

補充 : 65網係葵涌區, 62網先係荃灣區 !

要睇搭車人數及站頭站尾.如果黃巴士由新都會去馬灣 10-15 min, 但校巴葵芳線要去埋葵盛, 大窩口, 如果係尾站, 都有可能要35 min.   

原文章由 tramtram 於 08-6-4 11:44 發表
我估葵芳 & 青衣會係比較短車程, 應該唔使 30分鐘, 琴日, 問過一位同學仔, 佢住深井都係30分鐘.
我地係荃灣去坐馬基校巴太約20分鐘, 路經葵芳, 青衣.

...

荔景線好似要經好多區 (可以上馬基網站睇), 但無車程時間, 或者直接打電話去問校巴公司.

荃灣可能人多, 有很多路線, 應該都係30 - 45 min.

原文章由 yenwong965 於 08-6-5 15:39 發表
thank you  我住荔景架。

15分跨區, 邊年都唔著數, 因為個個都係15分, 好hit學校20分先有得抽, 就算小左人都係20分檥會大左, 輪唔到15分.

如果選冷門 (即15分都有得抽), 是否比本區好呢?  為什麼不選本區?  反正大抽獎檥會均等 !

2003年全港應有三萬多準小一生!
原文章由 tramtram 於 08-7-3 15:10 發表
1000人咁少 ????????

計落去03出世唔係咁著數嫁咋, 09年小一縮班, 少左學位, 條數一樣, 各位家長填表時唔好太進取呀........

個人認為要先了解自己小朋友及學校教學方式, 老師態度, 而不是單單好或不好, 正如有d小朋友比較定或被動, 可以選傳統教學, 如果比較心散, 可以選活動教學或學校老師包容度較高之學校, 別人口中的好可能是指成績好, 不一定合自己的小朋友, 各位家長最好親身觀校, 感受一下校長老師的言行, 是關身教重於言教 !

原文章由 wcodi 於 08-7-15 14:10 發表
[quote原文章由 coracheng 於 08-7-14 12:42 發表

無錯,我也在討論區看到在青衣區世德是其中一間好學校,但如與其他區的學校比較,是否被比下去?

青衣主恩 ...
‹ 上一主題|下一主題