用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院國際預科文憑課程
樓主: whycyh
go

培僑書院國際預科文憑課程   [複製鏈接]

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 培僑開辦的就是IGC

原帖由 jutma 於 16-10-19 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

培僑開辦的就是IGCSE!
那請問培橋搞嘅IGCSE 同之前家長講女拔搞嘅GCE 有咩分別?IGCSE 之後如去外國讀就year 1? 如考non-jupus 香港嘅大學同外國回流生都係同等資格?謝謝

引用:Quote:原帖由+jutma+於+16-10-19+發表回覆+

原帖由 Cheesepop 於 16-10-19 發表
那請問培橋搞嘅IGCSE 同之前家長講女拔搞嘅GCE 有咩分別?IGCSE 之後如去外國讀就year 1? 如考non-jupus 香 ...
女拔:劉靳麗娟指該批中文不及格學生其他科成績優異,「佢哋覺得中文好難,屋企講開英文」,每年都有學生擔心中文肥佬而提早到外國升學,故決定開辦英國高考(GCE A-levels)。學生另需報考簡稱英國會考的國際普通中學教育文憑考試(IGCSE)中文科和國際英語水平測試(IELTS),另必修數學,以符合八大非聯招入學要求。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-10-19+15:38+

原帖由 hkpapa852 於 16-10-19 發表
謝謝,咁就奇怪培橋點解唔直接開GCE 而開樣 IGCse?

引用:Quote:中天英+發表於+16-10-19+09:57+ 請問

原帖由 jutma 於 16-10-19 發表
其實IGCSE等同英國會考(即類似香港以前的HKCEE)
咁即係讀兩年可考、及程度比HKDSE淺(因DSE是三年課程)
...
再問多少少,即係培橋讀完3年中學,就讀2年 IGCSE, 跟著出外一年foundation 就可入外國U?

‹ 上一主題|下一主題