用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K1D AM(Dorset Crescent) 08-09
go

K1D AM(Dorset Crescent) 08-09 [複製鏈接]

hi, my daughter is Ching Ching. She travels on school bus, but did not cry so far. She did not tell me much about her school life, just told me that she has a schoolmate called Kelvin.

我的女兒這兩天回家不太開心, 她說返學好悶, 無玩具玩, 令我好擔心.

cocochiu, thanks for your reply.
我女女這兩天又好了一些, 她說Ms Chau話佢似BB仔, 唔敢拖佢甘大力. 之後就傻笑. 可能因為我女女仲細(現在才2歲10個月), 又未上過nursery, 所以未適應啦!

原帖由 cocochiu 於 08-9-13 18:35 發表
ching ching mami,

唔好咁担心啦, 因為每個小朋友都有佢哋唔同嘅性格,或者ching ching 比較內向, 須要多少少時間先適應新環境。當佢認識到新嘅朋友仔,或者習慣咗新環境、新嘅學校運作,情況就会好好多架啦。比D信心啦 ...

原帖由 huenhuenma 於 08-10-12 16:19 發表
我的女兒是趙珮暄,很開心透過這兒知道珮暄的事。我的女兒較活潑,又喜歡講說話,(但佢偏偏唔喜歡告訴我學校發生的事)我成日擔心佢會好百厭,加上之前整傷隻手,兩個星期沒有上學,怕她適應不來,但現在我放心很多了,多謝你們!
我會在18/10 ...

你好, 我女兒叫杜殷澄, 佢成日提起你女女, 仲問我點解佢隻手會甘, 我仲一頭霧水, 原來你女女整到手仔, 好返未?

My daughter said she changed from banana group to apple group.

Peggyst,

Hello, 我係殷澄媽媽, 女女成日同我講佢同媬母車的Pizza好friend. 後來才知原來Pizza即是同班同學慧賢. 女女話今日Pizza食茶點時嘔. 女女好擔心. 唔知佢有無事?

Peggyst,

其實, 我都係最近先知Pizza即係Wai Yin. 因為有時女女話同Pizza好friend, 一時又話同Wai Yin 好friend. 我問佢甘同邊個friend D. 佢先笑住同我講: Pizza咪即係Wai Yin 囉!!!
你有無同Wai Yin 係深井報興趣班?

原帖由 Peggyst 於 09-1-6 11:09 發表
殷澄媽媽

多謝關心, 慧賢無咩事了.  今朝有返學, 係校車見到妳女女.  我叫佢唔使擔心了. 哈哈.  我昨晚睇到妳的message 先知佢地同一班.

住得甘近, 有時間可以約出來玩喎. ...

我都係呀, 又係同一間, 同一日, 不過是學下午2-3時. 星期四學手工.

原帖由 Peggyst 於 09-1-6 23:54 發表

有呀.  逢星期三下午5-6時, 係對面海韻商場畫畫.

有無人知幾時要show and tell? 又話要帶道具? 老師會否早一日通知?另外, Ms. Lam 是否好惡? 我女女話有一日Ms. Mak 請了假, 只有 Ms. Lam 一人, 佢可能太忙, 好大聲鬧人, 我女女話嚇到佢想喊...
‹ 上一主題|下一主題