用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

一樣米養百樣人,我當年都識d專門攪亂檔、危言聳聽、擾亂人心嘅家長,所以唔好齋聽,都要自己分辨一下,good luck!

有家姐在校的係必收生,屬自行甲部,基本上等於唔駛計分,若果超收都係由統一派位部份攞,唔會影響自行乙部計分d位。以MPS公佈名單看,自行收咗60人,即係無超收...

EK有位好有心嘅爸爸做咗個好詳盡嘅數據分析,結果同好多人憑空想像或聽番嚟嘅認知有頗大出入...係現行制度下,好似華仁、St Jo、MPS 等受家長追捧嘅小學,自行部份都無超收,而超收嘅好多都係男女校,12區的有軒上,細想一下便知道原因,今時今日,有幾多家庭生幾個?生兩個的話,要兩個都係仔或女,仲要係大嗰個已經入咗先有呢支歌唱,用得著自行甲部必收嘅機會率,比好似軒官呢d男女校自然差好遠!

以我所知,今年MPS一年班d小朋友,有家姐在校的可能只有20-25人,假設有25個的話,即係自行甲部有成11個位俾埋乙部,咁計分嘅位就有35個啦...

到乙部計分部份,有25分當然好啦,但我識d父母雖然係舊生,但因為唔係教友都只有20分,同其他好多唔係舊生嘅教友大仔\女一樣,所以其實真係揸住25分都好穩陣,然後起碼都剩番十個八個位20分抽(遲兩年可能少d話唔埋),但係唔駛愁,總有機會的!

Happy problem... 其實兩間都係好學校,可以入讀其中是但一間都開心,恭喜!可能可以同小朋友傾傾,聽下佢嘅想法,再行決定...
‹ 上一主題|下一主題