用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

Yanni,
有關考琴一問,宜家彈緊Children pieces 嘅 Fur elise、crenzy599第50首、Bach first lesson、burgmuller,第一次考琴,出年考四級會唔有D困難呢?多謝

Yanni,
Thank!

Hi, Yanni and ming2,

女女五歲半學左年幾琴,宜家學緊一級書JOHN THOMPSON grade 1 和everybody prep book,學左幾首,老師話JT grade 1對她會深D,所以用另一本淺嘅書,但兩本書會唔會太少呢?不過見佢彈本JOHN THOMPSON grade 1都幾吃力。

ming 2
Thank for your advice!
個女用過嘅書: 輕鬆学鋼琴1
                         john thompson's easiest piano 1
                         step by step book 1
                         teaching little fingers to play
                         幼兒樂理1
宜家用緊john thompson's Grade 1 第十首
               Everybody preparatory book
               幼兒樂理2
佢之前每日練十五分鐘到,宜家D歌難D,我係到一齊練就30至45分鐘,佢自己練就唔知佢練幾耐。(通常一星期我可以同佢練到2至3次到。

ming2
Thank so much!

Hi, Yanni,

淺係everybody likes the piano preparatory book

由 Yanni 於 2006-08-09 23:54:06
淺嘅係哪本書?

我都會發吓夢自己考到八級去教琴,但真係好好好難,宜家彈得掂個幾首歌交功課俾老師都偷笑囉!
有時我會唸可能將來大部份媽咪都會有八級鋼琴,教琴會唔會更難呢?

請問如果用05-06嘅pieces考07試會唔會唔係咁好呢?覺得07-08既grade 3 pieces好似好深。
Thank for advice!
‹ 上一主題|下一主題