用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 交唔交York留位費好?
樓主: Cartim
go

交唔交York留位費好? [複製鏈接]

回覆 pig@_@pig 的帖子

留意……am class 好似冇校車服務……得pm class 有

回覆 TwogirlsMama 的帖子

大部分……因為學校最多可以要求收取970!

樓主,好彩你無交970!
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=1

10月同11月的簡介會唔同!宜家又話無pm班3hrs啦!真系比學校玩死!

重申,我不是唱衰學校,系事實擺在眼前。。。讀呢間學校真系想清楚!

pn class!

回覆 Double-B 的帖子

唔好意思!我的bb未interview,亦唔會霸住個位,收了都唔會比留位費!我會interview, 因我有比錢, $40都系錢!

我系呢到講,系因為有好多家長唔了解學校,想分享意見姐,我相信作為家長都想知多d,了解多d,如何唔系BK都唔會有咁多問題既post啦。

唔好意思,令大家有誤解,我之前系另外一個post到有交代過。。。其實我之前都對york有好感,因為york系其中一間有比機會比細b既學校,聽聞系一間唔錯既學校。所以我之前報了york,到依家都仲未interview架。當去了york的簡介會及因york系兩個簡介會上都提供不同資料比家長時,我有所意見,所以我先有以上既post同大家分享。

回覆 twk005 的帖子

其實由頭到尾,我只是想帶出一個message/重點,1021簡介會是有3hrs下午班,而1113日既簡介會就沒有了。有圖看:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2943406&extra=page%3D2&page=1

本人覺得此校的辦學手法有問題,想同大家分享。學校課程不是promotion,今天同明天不一樣。作出更改後,在interview的時候才先同家長說有新的改動。我相信有部分家長已經interview了,或已有offer,或有些是1113日前聽簡介會的而不知道有此更改。如此這樣更改,有無影響,我不便作出評論,就如你所說,每位家長目標清晰,知道自己想要的是什麼就可以了!自於此校其他問題,我不須在此再說了。

不過之後有家長說不喜歡此校又點解要報,霸住學位又唔交留位費。。等等。我必須作出澄清,首先學校是報名安排簡介會的。我是喜歡此校才報名,有意是首選添!之後去了簡介會覺得此校不是我杯茶,我決定不會選此校。我還未去interview的!但我一定會去,當買一個面試給小朋友。如此校收了我的小朋友,就不好意思了,真的會了學位一段時間了,要等學校放返個位出來。只可以說是學校想多收$40吧了。(有些學校是聽了簡介會才選擇報唔報名的)如果去了簡介會先,我便不報此校。之後我見到以上圖片是由其他家長post的,我才通知樓主的!就是這樣吧了。

另外題外話,去學校的簡介會是很有用的!我知有些學校安排平日,很多返工的家長很難去到,但只聽人家說學校好唔好學校點點點,是無用的!自己感受、了解才知道學校是否適合你的小朋友。

回覆 ky201105 的帖子

其實真係sorry,我唔應該係"幼稚園區"講"幼兒園",因對k1的家長確實冇影響,自於pn家長,有冇影響?就自己分析了。
‹ 上一主題|下一主題