用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SKH (Central) vs St Paul Church
go

SKH (Central) vs St Paul Church [複製鏈接]

原帖由 Rary 於 09-3-1 22:23 發表
My boy was lucky enough to be accepted by both SKH (Central) & SPC, he is a January boy, and most likely we are going to let him study in a private or a DSS primary school.  Which kindergarten do you  ...

你可以比較一下升小一的結果:
聖公會幼稚園

聖保羅堂幼稚園

如 Rary 一開始就講想小朋友將來想入私立或直資小一的話, 唔洗諗聖公會一定係首選, 根本唔需要考慮咁多, 但並不代表聖保羅堂唔係好得, 只可話兩間幼稚園走o既路係有分別, 依數字顯示聖公會升私立或直資小一的比重係比聖保羅堂大, 而聖保羅堂在派位方面亦唔差, 從過往經驗收生難度來講聖公會係比聖保羅堂難很多~
在另一方面睇若果在沒有任何特殊關係的情況下聖公會係收o左你小朋友的話又可講話他們賞識你的小朋友係有很好的潛質, 至於聖保羅堂很多時只係家長們的次選, 其實最緊要就係小朋友開心, 總括來講我覺兩間都係好好o既幼稚園o黎, 重點係你想小朋友將來條路點行 ....

回覆 #7 的文章

兩間唔同的, 網頁上有寫兩間創校分別在 1945 及 1950 年, 可能只係你睇漏o左o者~

難唔難入係要視乎可提供學位同有幾多人o黎 interview, 我覺得基本上幼稚園收生都有一定的準則, 或多或少某些幼稚園可能會涉及一些額外的因素, e.g. 宗教, 關係, 家庭背景等等 ....
如果真的要和其他幼稚園分難度我諗難以比較呢~

小朋友 interview 時咁多人之中已經揀剩的好o既, 麻煩不受控的應該都唔會入圍, 入圍的大多數都係醒目聽教聽話的, 就算係師生比例去到上限 1:15, 但都係佢地o既掌握之中, 一間名幼稚園辦學多年依然咁出名梗係會有佢o既獨特之處的 ...
入 St Paul Co-ed 係比入St Paul boy's 難好多, 相對入 St Paul Co-ed 難度還要比男拔高呢! 若果聖公會有小朋友入到 St Paul Co-ed 的話, 咁入 St Paul boy's 當然都唔係問題啦~
我 friend 個仔今年都有 in. 呢三間小一, 只得
St Paul Co-ed 唔收, 我諗如果佢o係聖公會出o黎應該三間都收晒呢~

一間幼稚園收一個學生係有佢地o既準則, 普遍都唔係能夠咁容易理解的, 因為他們辦學多年對於每小朋友o既能力都應該大致可以分辨得出, 好多時就算答o岩晒o的問題都未必會收, 好似你咁o既 case 我諗亦唔多, 其實問題難可能都預o左小朋友係唔識答的, 但係如果敢嘗去答或者有創意o既答案反而可能令他們另眼相看?
另外仲可能有其他因素可能會有影響的...
e.g. 宗教, 關係, 家庭背景, (年齡)出生月份, 住o係邊, 父母職業...等等...

點解唔見出現o係幼稚園一覽? 可能因為唔係太多 bk 會員的小朋友入到呢? 我都想更深入了解聖公會的實際情況, 咁遲o的等你要求開個版啦! (當你囝囝開學以後)

*可否 pm 我 interview 聖公會時的問題呀?
(最好有齊問小朋友同家長的問題)
謝謝!

回覆 #17 的文章

謝謝~
都唔簡單喎! 我阿女07年9月出世的, 我諗到時都係唔係咁容易應付得來 ...

但如果係問身體部份位置的話咁我阿女依家大部份都可以指出, 但係仲未識講!

回覆 #22 的文章

我都希望係啦! 如果唔係因為 睇/聽 得太多 只收/多數收 大仔/大女 的資料的都唔洗咁擔心啦~
‹ 上一主題|下一主題