用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試班有用嗎?有冇好介紹?
go

面試班有用嗎?有冇好介紹? [複製鏈接]

如果你咩都唔知咩都唔識又唔想諗咁多或理咁多的話, 我可以話比你知係有用o既~ 但係咪可以擔保考要名校主要視乎小朋友o既面試表現啦!
*仲有冇其他你有而人地冇o既條件就只有你自己知道...

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-7-13 12:40 發表
用就一定有, 不過唔好有咩寄望.

我兩個仔女都無讀面試班.  大仔係細b, 先兩年考kln tong 某hot school 無問題收左; 上年考pc k1 & st joseph k2 又收左.  到我細女, 今年只報兩間n1, 2間都收(其中一間係spn)

朋友 ...

咁請問有冇D你有而其他人又未必有o既條件呢?

我諗最主要都係取決於小朋友面試時o既表現...
咁我諗你地最後應該係揀灣仔st joseph k2 啦?
st joseph 小學係津校, 小一首輪自行分配學位係計分的, 如果只得15分跟本就唔會有機會收, 除o左係派位/叩門就另計...

我之前幫阿女報聖士提反女子幼稚園都係咁o既情況, 幼稚園雖然話少分未必唔收, 但是現實始終係現實, 到小一自行分配學位o係計分時如果唔信教始終都係得15分, 若依計分制度的話在首輪要取得小一學位機會似乎很微, 假設真係收我阿女我地都要諗清楚, 但最終都係冇收我阿女, 雖然係失望但起碼唔需要再考慮d乜...
‹ 上一主題|下一主題