用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2008小一家長請進!!
樓主: andrewmama
go

一呂2008小一家長請進!! [複製鏈接]

leshita,

好多謝你嘅information, 我都好想知係咪只帶一本書返學,好擔心!

我只報了電腦同小提琴,小提琴係阿仔嘅要求,而電腦我問佢,佢都話有興趣,其餘冇報啦,因本身又有其他嘢學緊,驚佢會好辛苦!

原帖由 *leshita* 於 08-9-3 09:14 發表
1) 飯公司有 (1) 枱墊送,不用帶回家,放係課室的.(2)有餐具送,膠的,有盒,帶回家自行洗滌 (confirmed)

2)明天帶書,有PE 堂. 不過唔知道是否只係帶1a書?

3)你們今日報了甚麼興趣班?

4) login internat ;
       login name: S+id no. 6  ...

tam,

我真係蠢呀,原本今日真係要跟時間表執書架,我以為只係帶"生課本"返學,搞到個仔其他科目冇書用,我想問吓你,今日你個女有冇寫啲乜落課本呀,我好驚阿仔冇帶書,而令佢抄漏咗嘢呀!麻煩你幫我check吓吖!

另外,明天中文課寫帶1A書,咁中文係咪即係淨帶1A書,而不用帶生課本呀? 麻煩告知我呢個蠢媽咪!

原帖由 tam 於 08-9-3 23:25 發表

我都係照時間表執書包,其實都唔知係咪拎一本書,執左先算。

tam & claudiaho,

我發現阿仔數學書只有1A下,1B上及1B下,冇咗1A上,唔知你哋有冇呢本書呢, 咁佢哋上數學堂應帶那本書呢?請幫幫手!THANKS!

tam,

我個仔都有寫到落手冊,但我嗰三本數學書,阿仔都話唔係,所以我都唔明,但你個女好叻,識得話比你知係數1至10,我個仔乜都唔知,激死!

原帖由 tam 於 08-9-4 20:13 發表
sheepmom,

唉,我都係蠢媽咪,望住網上家課--中文1A,我仲以為個女抄少左功課,係度搵緊佢做少左咩…原來係聽日要拎既書。

到我都有問題要問,數1-10係咩來?你的小朋友有無抄落手冊?
問囡囡佢話係上堂老師教佢地用身體 ...

tam,

我個仔話係數數喎,佢話數青蛙喎!
咁係咪即係唔駛帶數學書返學呀?

點解1D班有通知話未派普通話書及數學書,而我哋1A班冇講架。

[
tam,
好多謝你話比我聽電腦課本嘅答案,等我識得叫阿仔做番,many thanks!

quote]原帖由 tam 於 08-9-4 20:13 發表
sheepmom,

唉,我都係蠢媽咪,望住網上家課--中文1A,我仲以為個女抄少左功課,係度搵緊佢做少左咩…原來係聽日要拎既書。

到我都有問題要問,數1-10係咩來?你的小朋友有無抄落手冊?
問囡囡佢話係上堂老師教佢地用身體 ... [/quote]

claudiaho,

多謝你嘅安慰,呢幾日我覺得自己真係好蠢,淨係幫阿仔執書包,都用咗好多時間!

原帖由 claudiaho 於 08-9-5 12:06 發表
Hi, Sheepmom,

唉,我都係蠢媽咪
>>唔好o甘話自己啦, 有邊個未試過第一次? 小朋友由幼稚園升上小學, 真係一個好大的轉變, 你同佢都要時間識應, 比d時間大家, 好快可以pick up 到, 我以前都係周圍問人, 再唔係就打番 ...

hi belle_ng,

好多謝你呀!昨天我個仔都收到一張大姐姐嘅咭,佢都好開心,我都有鼓勵佢,如果有咩問題,你都可以搵大姐姐問吓!我都覺得學校咁做,會令小朋友更加易投入學校生活。

原帖由 belle_ng 於 08-9-5 13:56 發表

Hi Sheepmom

No need to feel bad wor. All of us are still learning. But I think the situation is already much better than I expected. I was sooooooo worried in the past few months that my daughter c ...

我阿仔昨天第一次响學校食午餐非常興奮,爸爸一放工就即刻話佢知,仲話啲飯好好味,食到好飽添!而且佢亦話比我聽食飯時冇弄汚張枱同件衫,小朋友真得意!

tam & claudiaho,

我見網上功課叫小朋友星期一帶數學1A上本書,但我冇呢本書,我只得1A下,1B上和1B下,唔知你哋有冇呢? 謝謝!

tam,

我晚上才有空打開阿仔書包,發現數學書及普通話書啦!謝謝你!

原帖由 tam 於 08-9-6 18:31 發表

尋日派左啦,有數學上1A,數學課堂練習和普通話。

今日學校派咗本啡色簿,裡面夾咗張英文生字表,阿仔話本簿用來默書用,張list用來溫習,唔知佢有冇講錯。

我都係帶哂兩本中文書,因為驚佢帶漏。

原帖由 tam 於 08-9-8 16:49 發表
1A班家長,英文默書, 日期:9月18日, 範圍:Dict 1 即係默咩?

乜張list原來要貼落本簿度?等我明早問吓佢先,佢哋啲嘢成日聽啲唔聽啲,真係好鬼令人擔心!

原帖由 tam 於 08-9-8 22:31 發表

見到喇,不過囡囡話要貼係本薄上面用黎溫習…真係唔知又信唔信佢好。

tam,

今日佢哋常識功課係圖P.3,係咪即係做常識書P.3貼貼紙,乜唔係之前做咗咩?

tam,

謝謝你,我找到張白紙,原來阿仔已經畫咗,不過就冇label到啲身體部份,問佢佢又傻傻吓,真係激死,你個女好叻呀,問佢乜都知!

原帖由 tam 於 08-9-9 19:26 發表

囡囡話係白色圖畫紙上照P.3 畫『我的身體』,不過佢就畫左個著公主裙的佢。

claudiaho,

我check了pm,已收到你個pm,可能bk有啲問題,我都唔知原來你已回覆我, 日後有乜問題,真要向你請教,謝謝!

原帖由 claudiaho 於 08-9-10 14:36 發表
Hi, sheepmom,

Send 了個pm比你, 請check收不收到, 最近不知是BK定係部電腦short short地

tam,

我收到呀!係通告第43號,你睇吓可唔可以响學校個網頁搵到!

原帖由 tam 於 08-9-10 20:27 發表
你們有沒有訂校服的通告?成個書包入面都無...

tam,

係一叠粉紅色worksheet,老師要佢哋改正。

原帖由 tam 於 08-9-11 17:15 發表
1A家長,想問下ENG W.S. CORR.1 係咪無派呀?囡囡話無既…
唉…第二個星期啦,仲傻傻下咁。

請問1A班帶中文課課本,是否要帶生課本和語文新天地兩本,現在還多一本自習篇章,是否需要帶呢?阿仔就話淨帶生課本,唔知佢講啱唔啱呢?

tam,

我咪又係,搞到個書包鬼咁重,佢話佢條腰骨就快爛喎!

原帖由 tam 於 08-9-12 16:15 發表

thanks~~等我又唔信個女講的野,日日要佢揹返學
‹ 上一主題|下一主題